''Ердоган е машина за избори.'', заяви бившият ни консул в

...
''Ердоган е машина за избори.'', заяви бившият ни консул в
Коментари Харесай

Ердоган е машина за избори

''Ердоган е машина за избори.'', съобщи някогашният ни консул в Одрин Георги Димов пред bTV във връзка станалите по-рано предварителни резултати от локалните избори, показващи, че ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) води без значение от претърпените загуби в Анкара и Истанбул.

Димов подсети, че това ще бъде 15-тата на избори за Ердоган, а с мандата му като кмет на Истанбул, те ще станат даже 16.

''С тези избори завършва един цикъл на прекосяване от парламентарна към президентска република'', разяснява той.

На въпроса дали загубата на Ердоган в основни градове като Анкара и Истанбул значи, че властта му е разтърсена, Димов отговори, че това може да се окаже знаково. Той обаче напомни думите на турския президент, че е допустимо, в случай че негови съперници завоюват изборите, против тях да бъдат повдигнати обвинявания, тъй че законно определените кметове да бъдат отстранени, а на тяхно място да се назначат заместници.

Относно зародилото напрежение сред България и Турция поради изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция е принудила България да внесе промени в закона за вероизповеданията, Димов бе безапелационен, че сигурно има директна интервенция във вътрешните работи на страната ни. Според него повода е, че преди две години още веднъж е имало сходен случай, само че България не е подхванала никакви ограничения.

Той изрече, че е подозрение по отношение на изказванията на българските управляващи, че напън от страна на Турция няма.

"Факт е, че турският министър се е обадил на нашия външен министър Екатерина Захариева. Факт е и че в Букурещ министър председателят Борисов имаше 5-часов диалог и изиска опрощение. Това демонстрира че има интервенция в нашите вътрешни работи ", съобщи Димов.

Той уточни, че Анкара се пробва да обгрижва българските мюсюлмани по две линии - етническа и религиозна, а това съгласно него е неприемливо поради събитието, че България няма интернационален контракт, който да я обвързва с признание на малцинства. Той удостовери, че Турция се е опитвала да оказва въздействие и в Германия, само че несполучливо.

''Чисто стопански там опитите по-трудно минават'', заключи дипломатът.

Относно отхвърли на южната ни съседка да се извини за изявлението на Чавушоглу Димов уточни какви разновидности има пред страната ни. Първият - да се извика за пояснение турският дипломат у нас, което към този момент е направено. Той разяснява, че по-тежки разновидности биха били да се връчи протестна нота или да се извика за съвещания българският дипломат в Турция, което би означавало, че нещо "куца " в връзките. Други разновидности, които Димов уточни, са посланикът ни да бъде краткотрайно или непрекъснато отзован, а рангът на дипломатическото посланичество да бъде намален. Той обаче изрази подозрение, че ще се стигне до такава степен.

Димов бе безапелационен, че тематиката е била употребена чисто предизборно. Той уточни, че Османската империя продължава да съществува и връзките сред Турция и България са като сред стопанин и прислужник. По подобен метод съгласно него южната ни съседка се държала и по отношение на Гърция.

Българският посланик изрази мнение, че България е подхванала единствено частични ограничения, с цел да получи опрощение. По тази причина той изрази вяра, че министър председателят Борисов ще съблюдава обещанието си, че след турските избори още веднъж ще се прегледат противоречивите записи и ще се направи оценка на обстановката. Според него обаче всичко е задоволително изрично и не може да се приказва за комплициране.

Запитан дали "Света София " ще бъде превърната в джамия Димов изрази подозрение, че това ще се случи. По-важното съгласно него било, че с сходни изявления "Турция с великански крачки бяга от актуалната република на Ататюрк ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР