''ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е.

''ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е. ...

Йордан Цонев: Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка.


''ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е. единната ставка да не е табу'', това заяви в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

''Ниските преки данъци и малко по-високи косвени данъци отговарят на структурата на българската икономика'', категоричен бе Цонев.

Той припомни, че през 2008 година Световната банка е дала на България награда за най-добре реформирана данъчна система, защото отговаря на структурата на българската икономика. ''Оттогава досега ние подкрепяме тезата, че ДДС не трябва да се пипа и ставката трябва да е единна. От друга страна обаче, от 2007 ние сме член на ЕС и като погледнете само България и Дания имат единна ставка, всички други имат множество диференцирани ставки. Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина. 12 млрд. почти влизат в бюджета от ДДС. От преките данъци влизат общо по-малко от половината от приходите от ДДС. По-малко от 5,5 млрд. лева. Диференциацията на ДДС, ако се извърши, както е в Германия, ние нямаме отговор какво правим с фиска'', коментира икономистът.

Източник: fakti.bg