38-годишната Джан Джан, бивш адвокат, пътува до Ухан през февруари

...
38-годишната Джан Джан, бивш адвокат, пътува до Ухан през февруари
Коментари Харесай

Журналистиката и епидемията в Китай: Тъжната съдба на Джън Джан

38-годишната Джан Джан, някогашен юрист, пътува до Ухан през февруари 2020 година, с цел да рапортува за хаоса към COVID-19, поставяйки под въпрос по какъв начин се оправят управляващите с огнището. Tя популяризира видеоклипове в обществените мрежи Twitter и Фейсбук, които са неразрешени в Китай. Осъдена е на 4 години затвор през декември 2020 година за „ иницииране на кавги и провокиране на проблеми “ – обвиняване, употребявано рутинно за угнетяване на несъгласието.

Сега тя е мощно с поднормено тегло и „ може да не живее още доста “, написа брат ѝ Джан Джу предходната седмица в Twitter.

„ Джан е висока 177 см, а в този момент тежи по-малко от 40 кг.. Тя може да не оцелее през идващата зима “, написа още той. „ Надявам се, че светът помни по какъв начин беше тя преди “.

Заради гладната стачка Джан е била наложително хранена през назални тръби, споделя юридическият ѝ екип пред Агенция Франс Прес по-рано тази година.

„ Джън Джан, която въобще не е трябвало да бъде вкарана в пандиза, в този момент наподобява е на прага на гибелта. Китайските управляващи би трябвало неотложно да я освободят, с цел да може да приключи гладната си стачка и да получи подобаващото здравно лекуване, от което обезверено се нуждае “, добави Гуен Лий, активистка от Amnesty International, описвайки задържането като „ срамна офанзива против правата на индивида “

„ Ако Джън Джан почине в пандиза, кръвта ѝ ще бъде върху ръцете на китайското държавно управление “, добави Лий, предава The Guardian.

Близък на Джан, който пожела да остане неизвестен, споделя пред Агенция Франс Прес, че фамилията на журналистката е поискало среща с нея преди повече от три седмици в женския затвор в Шанхай, където Джан е арестувана - само че без безрезултатно. Агенцията не е съумяла да се свърже с брата на Джан, а майка им е отказала коментар, както и женският затвор.

Джан в този момент не може да върви или даже да подвига глава без помощ, оповестяват " Репортери без граници " (RSF).

Седрик Алвиани от организацията твърдо застава зад това, че „ интернационалната общественост би трябвало да окаже напън върху китайския режим и да обезпечи незабавното освобождение на Джан Джан, преди да е станало прекомерно късно “.

А действителността е: Джан просто е изпълнявала отговорностите си като кореспондент и в никакъв случай не е трябвало да бъде арестувана или да получава 4 години затвор. Tя е измежду група от четирима цивилен публицисти - в това число Чен Киуши, Фанг Бин и Ли Зехуа, арестувани след репортаж от Ухан.

Китай заема 177 място по независимост на словото от общо 180 в класацията на " Репортери без граници " за 2021 година.

Що се отнася до аргументите Китай да е покрай самото дъно е, че държавният надзор върху медиите в страната е изчерпателен и всепоглъщащ.

Критиците на режима на президента Си Дзинпин рутинно биват хванати и захвърлени в пандиза. Според " Репортери без граници” повече от 120 публицисти и „ бранители на свободата на печата “ сега са в пандиза в Китай – повече от на всички места по света, написа Forbes в публикация, отдадена за свободата на словото в Китай.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР