37-ото издание на фестивала Аполония в Созопол ще бъде открито

...
37-ото издание на фестивала Аполония в Созопол ще бъде открито
Коментари Харесай

Цигуларката Лия Петрова открива "Аполония" с инструмент на повече от 300 години

37-ото издание на фестивала " Аполония " в Созопол ще бъде намерено от камерен отбор " Софийски солисти " и посетител реализатор Лия Петрова. Тя ще свири с цигулка на Карло Бергонци от 1737 година.

" Той е бил наследникът на Страдивариус. Цигулката постоянно е с мен, даже когато отивам някъде на отмора. Има строги условия, свързани със застраховката й - да вземем за пример не мога да я поставям в багажника на колата и на директна слънчева светлина. " - споделя повече за специфичния инструмент световноизвестната цигуларка.
Според нея всеки инструмент има собствен персонален темперамент и душа.

" Софийски солисти " е и първият оркестър, с който тя е свирила за първи път в живота си, когато е била едвам на 5 годинки.

" На 12-13 години бях на сцената на Аполония с оркестър на музикалното учебно заведение. Да отидеш на морето, в този неповторим град и да вършиме музика в Амфитеатъра е доста впечатляващо. "

Макар да свири на доста международни музикални подиуми, Лия Петрова постоянно се връща в България.

" Прибирам се за концерти, с цел да видя приятелите и фамилията си. Гордея се, че съм българка и постоянно повеждам свои другари тук. Много одобрявам неповторимата атмосфера на Созопол. Като че ли силата на това място е специфична. " - споделя тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР