3500 км за 76 дни трябва да е изминала малка

...
3500 км за 76 дни трябва да е изминала малка
Коментари Харесай

Полярна лисица стигна от Норвегия до Канада за 76 дни

3500 км за 76 дни би трябвало да е минала дребна полярна лисица. Учените са сложили GPS предавател на младото по-малко от година животно през март 2018 година на източния бряг на норвежкия остров Шпицберген. Три месеца по-късно то е достигнало до канадския остров Елисмиър.

„ Първо не можехме да повярваме, “ споделя изследователката Ева Фуглай от Норвежкия полярен институт. Когато преглеждали данните, учените предположили, че животното е мъртво и просто нашийника с GPS-предавателя е пренесен с лодка до Канада. Само че по ледената права, измината от лисицата, не пътуват кораби. Най-северната позиция на животното е била на 84 градуса северна широчина.

Около три седмици откакто дребната лисица напуща на 26 март 2018 норвежкия остров Шпицберген тя стига до Гренландия и е минала 1500 километра. Оттам е пробягала още към 2000 километра, с цел да се озове след общо към три месеца на канадския остров Елисмиър.

Отсечката измината от полярната лисица, съгласно данните на GPS предавателя

Така полярната лисица реализира междинна скорост от 46 км дневно, само че в избрани дни е изминавала върху леда и по 155 км дневно, оповестява Фуглай пред профилираното издание Polar Research.

Толкова бързо до момента не е известно да се е придвижвала която и да било лисица на толкоз дълга права. Досегашният рекордьор е по-възрастно животно, което е минало 113 км за един ден в Аляска.

Все отново лисицата е правила паузи. В продължение на два дни се движила постепенно, с по-малко от 10 км дневно. Учените подозират, че неприятно време е задържало пътешественика или пък че лисицата е ловувала морски птици или раци в ледените води.

Полярните лисици употребяват зимата, с цел да обхванат в нови райони. Новото проучване демонстрира, какъв брой значимо е Гренландия да остане постоянна и да спре да се топи, споделя Фуглай. В противоположен случай виталното пространство на полярните лисици ще се ограничи мощно.

Къде се намира лисицата рекордьор сега учените не знаят. GPS предавателят й не изпраща сигнал от февруари 2019 година

Източник SPIEGEL ONLINE

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР