35 договора за проектиране и строителство са сключени до момента

...
35 договора за проектиране и строителство са сключени до момента
Коментари Харесай

Мощна модернизация на летище „Граф Игнатиево“ в очакване на новите самолети

35 контракта за планиране и строителство са подписани досега за модернизацията и оборудването на летище „ Граф Игнатиево “ в очакване на новите самолети Ф-16 Блок 70. Това споделя министърът на защитата Димитър Стоянов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предстои сключването на още 11 контракта по разнообразни действия за подготовка на летището за идването на самолетите. Първите контракти са подписани през 2020 година, разяснява министърът.

Към сегашния миг всички подписани контракти са в развой на осъществяване, като досега няма нито един приключен план.

Първата доставка на първите самолети би трябвало да стане в първото тримесечие на 2025 година, като се чака до тогава да са завършили дейностите по рационализация на летището и прилежащата му инфраструктура по този начин, че да се покрият условията на производителите на самолетите.

Заради международната пандемия от Ковид, както и последствията от войната в Украйна, обаче, някои реализатори са поискали индексиране на стойностите на към този момент подписаните контракти за осъществяване на плановете, изяснява Стоянов.

С цел обезпечаване на изискващите се условия за предпазване, поддръжка и употреба на изтребители Ф-16, през юли 2020 година бе направен „ План за реорганизация и рационализация на летище Граф Игнатиево “ и същият е признат от Съвета по защита.

БГНЕС напомня, че общо над 300 млн. лева ще коства ремонта на летището. Около половината от тези разноски са свързани със характерна за Ф-16 инфраструктура, а останалите са за общи поправки по авиобазата, както и разноски за носенето на бойното дежурство от друго летище, до момента в който върви ремонтът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР