3491 инспекции по направлението Защита на икономическите интереси на потребителите

...
3491 инспекции по направлението Защита на икономическите интереси на потребителите
Коментари Харесай

От КЗП алрмират: Хотели във Варна с две звезди се предствят за тризвездни онлайн

3491 инспекции по направлението Защита на икономическите ползи на потребителите на туристическия артикул за интервала 1 януари – 14 август 2023 г. са създали чиновниците на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Отделно от това, инспекторите на КЗП са осъществили и взаимни инспекции по самодейност на и с други органи, които са регистрирани в акцията " Съвместни инспекции ", както и по постъпили тъжби и сигнали на консуматори, регистрирани в акцията “Жалби и сигнали ". 

През интервала 1 юни – 10 август 2023 година районните дирекции Бургас и Варна са направили общо 620 инспекции, като са проверявани заведения за хранене и развлечения, места за настаняване – хотели, фамилни хотели, жилища за посетители и стаи за посетители, СПА центрове и интернет уеб сайтове. Установени са 85 нарушавания, като най-честите са липса на категоризация, удостоверението за категория не е сложено на видно място, туристическите обекти не дават отговор на одобрената категория и други, съобщи БГНЕС.

Сигналите и жалбите на територията на Черноморието през сезон Лято 2023 най-често касаят неприятно обслужване и неприятна хигиена, липса на топла вода и климатик в местата за настаняване, отвод от резервация за иден престой от страна на потребителите, които търсят подпомагане за възобновяване на платената сума, както и липса на цени на разнообразни артикули в заведения за хранене и развлечения.

Най-честите образци за нелоялна комерсиална процедура стартират със заблуди в интернет.

Един подобен образец е, когато търговецът дава погрешна и подвеждаща информация на интернет уебсайт и на фасадата на обекта, по отношение на типа на туристически обект – да вземем за пример фамилен хотел се показва като хотел. 

Друга илюзия е за категорията на туристически обекти, да вземем за пример, хотел се показва като тризвезден, а в действителност е категоризиран с две звезди. Честа процедура е търговец да дава погрешна и подвеждаща информация на рекламна табела на място в туристическия обект, по отношение на типа му избран от категоризиращия орган – да вземем за пример бистро се показва като бар или ресторант; търговецът дава погрешна информация, по отношение на крайната продажна цена на стоките, посредством меню с оповестени продажни цени и грамажи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР