"Монсанто ще плати 290 млн. долара на градинар заради Американската

...
"Монсанто ще плати 290 млн. долара на градинар заради Американската
Коментари Харесай

"Монсанто” ще плати 290 млн. долара на градинар заради

"Монсанто ” ще заплати 290 млн. $ на градинар поради
Американската агрохимическа компания Monsanto ("Монсанто") ще заплати 290 млн. $ на градинаря Диън Джонсън, който твърди, че поради боравенето с хербицида Roundup ("Раундъп") е развил рак в последна фаза. Такова е решението на правосъдното жури, взето в петък.

По думите на юриста Тимъти Литценбург клиентът му желал от „ Монсанто ” отплата от 439 млн. $. Като градинар в няколко учебни заведения на Сан Франциско, щата Калифорния, 46-годишният Джонсън е употребявал хербицида Roundup от 20 до 30 пъти годишно. От 2012 година той два пъти инцидентно бил подложен на въздействието на хербицида, създава от „ Монсанто ”. През 2014-та Джонсън бе диагностициран с рак на кръвта.

Става дума за стотици подадени в Съединени американски щати искове, в които „ Монсанто ” е упрекната в предумишлено укриване на сведения за канцерогенността на Roundup, прочут още като глифосат. Впоследствие всички тези искове бяха обединени в едно дело и изпратени в съд на Сан Франциско. Джонсън е един от 800-те ищци, които настояват, че глифосатът, употребяват против плевелите в селското стопанство, може да провокира рак. В „ Монсанто ” отхвърлят тези изказвания с довода, че многочислените експертни проучвания не удостоверяват заплахата от глифосат за здравето на индивида.

През септември 2017-та американската Агенция по защита на околната среда след дълги проучвания стигна до извода, че глифосатът, необятно употребен в селското стопанство в целия свят, не провокира ракови болести.

Но Международната организация за проучване на рака, която е част от Световната здравна организация (СЗО), го класифицира през 2015-та като вещество, което евентуално може да оказва канцерогенно влияние върху индивида. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР