33-годишната състезателка по спортно катерене Елназ Рекаби стана едно от

...
33-годишната състезателка по спортно катерене Елназ Рекаби стана едно от
Коментари Харесай

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти.

33-годишната състезателка по спортно катерене Елназ Рекаби стана едно от лицата на протеста на иранските дами против репресиите на ислямския режим.

Рекаби се появи на последното си съревнование в Сеул през октомври, без да носи наложителния хиджаб.

Само месец по-рано избухнаха протести поради безсмисленото ликвидиране на 22-годишната Махса Амини, пребита до гибел по време на арест от така наречен нравствена полиция поради това, че тя не е носила хиджаба си " вярно ".

Затова и фотосите на Рекаби, устремена към върха без кърпа на главата, обиколиха международните медии като образец за храброст и достолепие на фона на кървавия гнет против митингите в Иран.

Elnaz Rekabi got to the final round of the Asian Climbing Competitions and finished in 4th place.
She competed WITHOUT HIJAB while competing for Iran.
The Women Uprising is already an irreversible rupture
— Maziar (@Muzyar)
Сега управляващите в Техеран откриха метод да си отмъстят - като разрушат фамилния дом на брата на медалистката Давуд, който също е професионален състезател.

Неприятностите за фамилията на Елназ стартират доста скоро след завръщането ѝ вкъщи в края на шампионата в Южна Корея.

Първоначално в Instagram-профила ѝ се появява текстово известие, в което тя се извинява за " паниките, които е предизвикала " с външния си тип и изяснява, че е излязла на стената без хиджаб по случайност, поради непредвидена смяна в графика на надпреварата.

Наблюдателите разчитат посланието ѝ сред редовете - сходни " извинения " постоянно се вършат под натиска на службите за сигурност и се употребяват като пропагандно оръжие в интерес на режима.

Когато Рекаби идва на летището в Техеран, тя е посрещната като героиня от доста нейни фенове на летището, които я поздравяват за куража ѝ.

Последното ѝ известие в Instagram е от 21 октомври, а в него тя показва своята признателност за поддръжката, която е получила от жителите на Иран, от сътрудниците ѝ спортисти и от цялата интернационална общественост - и по-специално благодари на хората, които са пристигнали на летището.

Малко по-късно тя е сложена под домакински арест в дома на татко ѝ в Занджан.

Забранено ѝ е да беседва с публицисти и да употребява телефона си.

На 4 декември в обществените мрежи беше оповестен и клип, на който се вижда изненадваща панорама. Вилата на семейство Рекаби е разрушена, а на земята са събрани десетките медали, които Елназ и нейният брат Давуд (също професионален катерач) са получавали в годините.

Записът демонстрира по какъв начин Давуд Рекаби крие лицето си и плаче. Човекът, който снима руините на къщата, споделя, че братът на Елназ е напръскан с пикантен спрей от хората, които са съборили парцела.

Заповедта за разрушаването на постройката е издадена от управляващите. Официалното пояснение е, че тя е била издигната " нелегално " и че фамилията е било предизвестено авансово.

Last month Iranian police demolished a house which belonged to ’s brother, BBC Persian has learned.

Iranian climber Elnaz Rekabi competed without a headscarf at a contest in South Korea in Oct.
She was forced to apologise.

Davood, Elnaz’s brother, is also a climber
— Parham Ghobadi (@BBCParham)
По всичко проличава обаче, че държанието на Елназ Рекаби е главната причина за задействането на иранските служби против семейството.

Spiegel цитира изтекли документи от държавната осведомителна организация на Иран Fars News, които разкриват, че държавното управление е изключително обезпокоеното от поддръжката, която известни персони дават за митингите.

Звездите на киното и спорта, които се бунтуват против религиозното законодателство, имат голям брой фенове в цялата страна.

Това е и повода, заради която режимът не си разрешава да ги санкционира със смъртна присъда - по този начин, както прави с редови протестиращи, в това число с малолетни лица. Така се стига до потреблението на различни способи за заглушаване и смазване на тяхното неодобрение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР