31 март отбеляза частичното присъединяване на България и Румъния към

...
31 март отбеляза частичното присъединяване на България и Румъния към
Коментари Харесай

Исторически ден: България и Румъния влязоха в Шенген с въздушните и морските граници

31 март означи частичното присъединение на България и Румъния към Шенгенското пространство след договаряния, траяли 12 години. Въпреки че беше изпълнила всички механически критерии за участие, нашата страна не получаваше „ зелена “ светлина заради ветото на Нидерландия и Австрия. Но през декември 2023 г Европейският съвет взе единомислещо решение за унищожаване на контрола по въздушните и морските граници на двете страни, които се явяват вътрешни за Европейския съюз. Но по сухопътните контролът остава.

От Европейската комисия показаха оптимизъм, че още до края на тази година ще бъде реализирано кардинално единодушие с Австрия за дата на пълноправното участие.

Ползите от началото на процеса са двустранни – както за жителите на България и Румъния, по този начин и за всички останали, които посещават двете страни. Експерти считат, че туризмът ще означи растеж, както и търговията. Твърде е допустимо цените на артикули и услуги да се покачат, въпреки и не неотложно.

Летищата и пристанищата в България и Румъния са подготвени с актуализирани терминали и нови автоматизирани системи за обработка на пасажерите.

Въпреки отпадането на паспортните инспекции, някои пасажери могат да бъдат проверявани.

„ Заминаващите пасажери към този момент няма да минават през гранични инспекции, каквито имаме в този момент в кабините за надзор. Така че пасажерите ще могат да се насочат напряко към изходите за качване в самолета. Но по този маршрут могат да бъдат тествани на инцидентен принцип от граничната полиция “, сподели Богдан Деспеску – държавен секретар в министерството на вътрешните работи на Румъния.

Шенгенското пространство е основано през 1985 година

Преди частичното приемане на България и Румъния зоната включваше 23 от 27-те страни членки на Европейски Съюз, плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР