31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след

...
31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след
Коментари Харесай

31-годишна жена с рак на гърдата роди здраво момиченце

31-годишна жена с карцином на гърдата роди крепко момиченце след извършена химиотерапия по време на бременността. Бебето се ражда доносено, по естествен път, без никакви затруднения, оповестиха от МБАЛ " Надежда ".

Обикновено в България при такива случаи се предлага спиране на бременността (ако тя е в по-ранен етап) или се пристъпва към по-ранно родоразрешение и бебетата се раждат прибързано. Все още доста рядко такива пациентки се насочват към провеждането на химиотерапия по време на бременност, въпреки че в международен мащаб това е одобрена процедура, сподели доктор Мила Петрова, началник на клиниката по Медицинска онкология в „ Надежда “.

Важно е да се знае, че химиотерапия без опасности за бременната жена и плода може да бъде провеждана през втори и трети триместър от бременността. Тази процедура се базира на голям брой научни данни, насъбрани от съществени клинични изследвания. От 2021 година Европейската асоциация по Медицинска онкология разгласява управления за държание, които утвърждават тези практики. Надявам се това да се трансформира в стандарт и за България “, споделя доктор Петрова.

Младата жена посещава за първи път клиниката по Медицинска онкология през януари в 7-и месец от бременността си по рекомендация на медицински онколог от гр. Бургас. Тя е диагностицирана с карцином на млечната жлеза месец преди този момент.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР