3055 лeвa са необходими на четиричленно семейство в столицата, за

...
3055 лeвa са необходими на четиричленно семейство в столицата, за
Коментари Харесай

Средната нетна заплата в България - като за три четвърти човек

3055 лeвa са нужни на четиричленно семейство в столицата, с цел да може да живее обикновено един месец. Животът в София е с към 700 лева по-скъп от този в страната. Необходимите приходи на един човек в страната са по 585 лeва месечно или 2340 лeвa в семейство с двама възрастни и две деца. Това значи, че родителите би трябвало да взимат чисто т.е. чисто по 1170 лeва на месец , сподели откривателят в Института за синдикални проучвания Виолета Иванова при представянето на данните за първото тримесечие в КНСБ.
Сметките на КНСБ сочат, че междинната чиста работна заплата (859 лева) е 26,6% по-ниска от нужното, съобщи БГНЕС.
73,3% от семействата в България не могат да си покриват потребностите, а към 26,6% от фамилиите страната разполагат с приход на едно лице със сума над 585 лв.. Виолета Иванова добави, че понижава броят на бедните семейства, само че това става с по-бавни темповете, което води до запазването на относително високото им ниво от 26%.
" 1 890 000 души са тези, които имат приход на едно лице под 321 лева Това се следи в районите отвън София. Най-бедният район е Северозападния. Там освен, че не доближават нужните средства за живот, само че разликата при тях в последните години е близо 30% от нужните средства за прехрана, т.е. приходът е по-нисък с 30% от нужните средства за прехрана на живот. При тях темповете са по-бавни заради обстоятелството, че общият приход нараства с по-големи темпове в региони, които са покрай София или до огромни стопански центрове ", заключи Иванова.
Средната работна заплата (брутно) за страната през първото тримесечие на 2018 година към този момент е 1077 лева, което е със 71 лв. повече по отношение на същия интервал на предходната година. В София междинната заплата е 1456 лв., като тя е два пъти по-висока от тази във Видин, където е 710 лв.. Ако междинният общ приход продължи да нараства всяка година сред 10 и 12%, до 2022 година заплатите у нас ще доближат 60% от междинната заплата в Европейски Съюз .
Според Иванова обаче, макар тези данни, имаме една позитивна макроикономическа среда, Брутният вътрешен продукт през последните години непрекъснато нараства, заетостта нараства, безработицата понижава. Тази наклонност продължава и през първото тримесечие на 2018 година.
" Брутният вътрешен продукт по експертна оценка доближи до 3,5%. Основен мотор продължава да бъде потреблението, което демонстрира, че нарастват приходите. Средната работна заплата се усилва със 7% номинално през първото тримесечие за едногодишен интервал. Това демонстрира, че има едно богатство на популацията. Броят на наетите на минимална работна заплата също се усилва и доближава към 20% от всички наети. 470 хиляди живеят с минимална заплата. 36% от заетите в хотелите и заведенията за хранене получават по 510 лв. ", разясни Иванова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР