300 милиарда долара руски активи са замразени в Европейския съюз

...
300 милиарда долара руски активи са замразени в Европейския съюз
Коментари Харесай

Торстен Бенер: Замразените руски активи може да се окажат важен коз при преговорите след края на войната в Украйна

300 милиарда $ съветски активи са замразени в Европейския съюз и Съединените щати от началото на съветската война против Украйна преди близо 2 години. И от двете страни на Атлантика имат намерение сумата да бъде употребена за следвоенното възобновяване на Украйна, а изчисленията на Киев сочат, че тя ще стигне за покриване на към 80 % от нанесените до момента вреди. Напоследък, също както и през предишното лято, се засилват напъните в глобите против Москва да бъде включено и конфискуване на замразените активи и предаването им на Киев още преди да е свършила войната. Това съответствува с блокирането от радикални националисти и в Америка, и в Европа на десетки милиарди евро и долари помощи за Украйна.

Пред морална и практическа алтернатива е изправен Западът в тази ситуация - дали няма също както Русия да погази интернационалния правов ред и дали, помагайки на Украйна и наказвайки Русия, няма да нанесе тежък удар на $ и на еврото.

Темата разясняват за Торстен Бенер - шеф на Глобалния институт за обществена политика в Берлин и Якоб Киркегор от Германския фонд " Маршал ".

" Тези активи ще имат своята роля, когато се стигне до следвоенни договаряния. Според мен не е от толкоз огромно значение въпросът в кой миг да бъдат преведени тези съветски активи на Украйна, тъй като дружно стопанските системи на Съединените щати и на Европа могат елементарно да оказват помощ на Киев във военно време. Но за жалост, изборът все още е да не го вършим ", споделя в изявление за предаването " Събота 150 " Якоб Киргегор, с ясното обръщение, че западните сътрудници на Украйна могат да вложат доста повече запаси, с цел да ѝ оказват помощ против съветската военна експанзия.

Да се конфискуват замразените съветски активи и да се предадат на Киев наподобява елементарно и просто решение, само че има редица правни и финансови аспекти, поради които то се бави - по този начин, както се бави военната помощ за Украйна и обещаното в допълнение финансиране, не крие възмущението си и Торстен Бенер.

" Урокът от последните две години е, че икономическите наказания не са задоволителни, с цел да спрат Путин. Финансирането и заемите също не стигат, с цел да помогнем на Украйна. Трябва да осигурим доста повече муниции, оръжия, средства за противовъздушна защита, с цел да може Украйна да устои на непрекъснатите съветски офанзиви. Това значи, че би трябвало да влагаме доста повече във военната промишленост и да разширяваме индустриалните мощности тук в Германия и в други европейски страни.

Далеч от задоволително сме създали до момента, с цел да подкрепим Украйна. Намирам за скандално, че не можем да осъществим обещанието си за доставка на артилерийски снаряди в контрактуваните количества и не можем да попълним запасите на Киев от средства за противовъздушна защита. Знаем, че те стартират да се изчерпват, изключително след новия стадий на засилени брутални ракетни набези от Русия ", акцентира Бенер.

Според него горещият спор за предаването на замразените съветски активи на Киев има и един политически (и може би циничен) претекст - вместо да ги платят данъкоплатците, за множеството от които войната е единствено по малкия екран. А точно тези гласоподаватели в Съединените щати и Европа ще отидат най-малко един път до урните тази година.

" Защо стана парещ дебатът? Защото тази година и Съединените щати, и Европейският съюз все по-трудно намират политическа поддръжка, с цел да оказват помощ на Украйна в оцеляването ѝ против съветската военна експанзия. Около 100 милиарда евро коства годишно военната, финансовата и филантропичната поддръжка за Киев. Мисля, че това е доста добра инвестиция за Европейския съюз и Съединените щати. Защото Украйна се бори и поради нас. Трябва да активизираме този запас и като сигнал към Путин, че поддръжката ни за Киев ще продължи. Налага се обаче да убедим обществото, че би трябвало да осигурим тези 100 милиарда $ годишно. Освен това в Кремъл биха приели като знак за уязвимост, в случай че вместо това конфискуваме със съмнителни юридически решения замразените съветски активи ", разяснява Торстен Бенер.

" Путин ще реши, че щом прехвърлим тези съветски милиарди на Украйна, ще се отдръпнем от поддръжката за нея, тъй като липсва политическа воля да продължим. Трябва да изпратим таман противоположно обръщение на Кремъл - че Европа е непоколебима в поддръжката си за Украйна и че ще продължи твърдо по този курс, без значение че Съединените щати може и да понижат своята помощ. "

На което разчита и Кремъл, уверени са и двамата откриватели, съгласно които на Русия към този момент ѝ е ясно, че няма да има достъп до замразените си активи в Европа и Съединените щати. И въпреки всичко - какво да вършим с тях? Развитие по този въпрос ще има напълно скоро, счита Якоб Киркегор:

" Мисля, че проектите да се таксуват приходите от замразените съветски активи ще бъдат задействани още при белгийското председателство на Евросъюза, т.е. през първите 6 месеца на тази година. И една от главните аргументи е, че по-голямата част от тези активи са в Белгия. Също толкоз значимо е, че администрацията на Байдън дава сигнали - и на Конгреса в Съединените щати, само че и на сътрудниците от Г-7, че желае да пристъпи към практическа конфискация на замразените съветски активи. Вярвам, че Вашингтон ще поеме водещата роля в този развой. Това значи, че Конгресът ще гласоподава закон, който разрешава да се конфискуват съветските активи в Съединените щати, както и тези зад граница, които са в щатски долари. Администрацията на Байдън няма да спре закона. Дори ще призове всички от Г-7 към координирани дейности. "

" Струва ми се, че това ще преобърне политическия спор в Европейския съюз по въпроса. Засега има много опозиция. Европейската централна банка се притеснява, че това ще подкопае еврото. Белгия и Люксембург имат своите терзания, само че в случай че в Съединените щати го създадат, аргументът за еврото към този момент няма да е годен, откакто съветските активи в долари - т.е. в преобладаващата аварийна валута в света, към този момент са иззети ", добавя Киркегор.

Според него, също така няма други толкоз мощни валути с изключение на $ и еврото, които могат да ги изместят. Според Торстен Бенер обаче методът би трябвало да е друг:

" Първо, добре е, че тези активи към този момент са замразени. Въпросът за тях е главно в полето на Европейския съюз, тъй като по-голямата част са вложени в евро. Именно Европа има основна роля в решението какво да вършим с тези съветски пари. Едната опция е да използваме насъбраната облага от тези активи през тази и през миналата година и да дадем сумата на Украйна. Това не трансформира изключително обстановката, тъй като приказваме за напълно дребна част от замразените активи. Все отново те не носят годишна рентабилност от 50 % от личната си стойност. Сумата в действителност е съвсем пренебрежимо дребна. "

Замразените съветски активи могат да се окажат и значим коз при договарянията след края на военните дейности, когато Украйна ще има потребност от голям запас за възобновяване, споделя още Бенер.

" Не мисля, че в този момент е верният миг да използваме замразените съветски активи и да ги прехвърлим на Украйна. Съвсем вярно обърнахте взор към края на спора, когато ще има потребност от големи възстановителни действия. Украйна ще има право на репарации и тогава би могло да се откри доста по-добро юридическо съображение тези активи да бъдат дадени на Киев, вместо в този момент. Но е доста значимо да създадем това с неоспорими правни учредения. В противоположен случай ще подкопаем европейския метод всеки проблем да се взема решение в сходство с върховенството на закона и интернационалното право. Напълно ясно е, че Русия наруши безусловно всички правила с бруталната си война против Украйна. Това обаче не значи, че би трябвало да загърбим закона. Все отново би трябвало да е ясно: ние поддържаме Украйна, само че не сме част от тази война. "

Като мотив част от съперниците на конфискацията на съветските активи показват ответни ограничения от Кремъл. Все отново на съветския пазар има европейски и американски артикули:

" Да, това е цената, която те заплащат, с цел да вършат бизнес при тирания, която стартира война и организира геноцид в демократична прилежаща страна. Изобщо не би трябвало да демонстрираме отстъпчивост към фирмите, които лобират за по-меко отношение към Русия. За близо 2 години война множеството компании са свели до нула интервенциите си в тази страна и повече нямат активи ", разяснява Якоб Киркегор и показва мнение, че уроците от историята в действителност би трябвало да се научат и този път Европа и Съединените щати ще постъпят вярно.

" Вярвам, че през идващите няколко седмици Европейският съюз ще реализира единодушие да обезпечи на Украйна 50 милиарда евро за идващите 4 години. Също по този начин имам вяра, че до месец Конгресът във Вашингтон ще обезпечи в допълнение финансова и военна помощ за Киев. Но дано си признаем - ние на Запад нямаме потребност от парите от замразените съветски активи. Имаме премного пари. От друга страна обаче, Украйна се нуждае от пари в този момент. За Киев няма значение дали те са от замразените съветски активи или от данъкоплатците в подкрепящите го страни.

Ако се стигне до договаряния, които съгласно мен би трябвало да бъдат вероятни само от позицията на военно предимство на Украйна, сигурно въпросът за съветски репарации ще бъде подложен на масата. Това няма да бъде като Версайския контракт след Първата международна война, който е задължил Германия да заплаща репарации, само че немската стопанска система не е била способна да ги изплаща. Сега съветските активи към този момент са тук и това улеснява процеса. "

Особено когато Русия неведнъж е потвърдила, че не признава подписани от нея интернационалните контракти и нищо не допуска, че когато се стигне до нов подобен, Кремъл ще промени държанието си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР