30% повече CO2 e изхвърлен от корабите заради безредиците в

...
30% повече CO2 e изхвърлен от корабите заради безредиците в
Коментари Харесай

30% повече CO2 e изхвърлен от корабите заради безредиците в Червено море

30% повече CO2 e изхвърлен от корабите поради безредиците в Червено море, демонстрира проучване на консултантска компания за морски превоз Sea Intelligence.

Причината е, че хутите от октомври предходната година не стопират с офанзивите си по кораби в Червено море. Хутите преглеждат нападенията като " възмездие " за израелските набези против линията Газа.

В резултат редица компании за морски товарен превоз, измежду които колосите „ Мерск “ Maersk, MSC и Hapag-Lloyd, пренасочиха корабите си вместо през Аденския залив в Арабско море и през Червено море по по-дългия маршрут около нос Добра вяра, ситуиран в южната част на Африка, напомня в блога си журналистът Апостол Апостолов. Това удължава плаването им с до 20 дни, показва немският Институт за международна стопанска система. Неговото изследване демонстрира, че през декември вносът за страните от Европейския съюз е намалял с 3,1 %, а износът от Европейски Съюз е паднал с 2%.

Обикновено един огромен контейнеровоз транспортира по 200 000 тона артикули от Китай до Нидерландия. Същият отделя към 35 000 тона CO2 годишно. Пътуването лишава почти месец. Поради офанзивите на хутите, от ден на ден кораби избират обиколен маршрут през Южна Африка, който лишава повече време, само че е доста по-безопасен. Според статистиката на миналите през Суецкия канал плавателни съдове през януари е регистриран спад от 36% по отношение на същия интервал на предходната година.

От Нидерландската комерсиална асоциация на компаниите-износители допълват, че поради по-дългия маршрут капитаните на кораби са принудени да се движат по-бързо, моторите са по-малко ефикасни и отделят по-голямо количество CO2.

В световен мащаб транспортът на товари през Червено море се е намалил до към 200 000 контейнера на ден от приблизително по 500 000 през ноември предходната година. Само за интервала ноември декември 2023 размерът на международната търговия се е свил с 1,3%.

Съединени американски щати регистрира спад от 1,5% на износа и 1% на вноса, макар че комерсиалният маршрут през Червено море не е толкоз важен за страната, показват създателите на проучването.

" Съвсем скоро системата ще се приспособи към новата действителност, че би трябвало да се обикаля и производителите би трябвало да се приготвят и възнамеряват за по-дълго време за изчакване, счита Саймън Хийни, старши управител в консултантската компания Drewry.  Той счита, че рецесията се обрисува да продължи месеци, само че че корабоплаването има по-голям потенциал - за разлика от по време на пандемията - и уроците от това време значат, че фирмите имат повече инвентар на разположение. Освен това, разноските за доставка са дребна част от цената на продуктите.

" Конфликтът оказва прочут напън върху международните цени на петрола, само че е малко евентуално да се стигне до сериозен потрес в енергийните доставки ", написа в Туитър Симоне Таляпиетра, енергиен анализатор в мозъчния концерн Bruegel в Брюксел. Това можело да се промени, в случай че споровете сред Хамас и Израел и хутите ескалират и доведат до проблеми в Ормузкия пролив в южния завършек на Персийския залив. 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР