30% обаче споделят, че се чувстват недостатъчно квалифицираниНаред с други

...
30% обаче споделят, че се чувстват недостатъчно квалифицираниНаред с други
Коментари Харесай

Учителите: Компютърните науки са критично важни

30% обаче споделят, че се усещат незадоволително квалифицирани

Наред с други базови умения кодирането и компютърното програмиране са най-важни за бъдещата конкурентоспобност на децата

Компютърните науки са от решаващо значение за бъдещия триумф на учениците на пазара на труда, считат 88% от учителите в изследване на Microsoft и неправителствената организация YouGov измежду 540 К-12 учители при започване на ноември.

Родителите са на същото мнение като множеството учители. Според изследване от август т. година, 50% от родителите считат, че наред с други базови умения кодирането и компютърното програмиране са най-важни за бъдещата конкурентоспобност на децата им в намирането на работа.

Двама от всеки 10 учители споделят, че учениците не учат компютърни науки въобще. Според тях, главните аргументи да не преподават компютърни науки, са:

Въпреки че учителите осъзнават сериозната значимост на компютърните науки, съвсем 30% споделят, че се усещат незадоволително квалифицирани, с цел да приготвят учениците за „ по-дигиталното бъдеще ”. Други 20% считат, че са претрупани.

Учителите са уверени, че образованието по компютърни науки може да бъде потребно в развиването на значими умения в учениците, които надалеч на са свързани единствено с кодирането. Попитани какви са тези умения, съвсем 4 от всеки 10 (38%) показват решаването на задания, 3 от всеки 10 (31%) дават приоритет на построяването на логическо и сериозно мислене.

Преподавателите възприемат кодирането и като метод да се развият умения, които обичайно не се асоциират с него, да вземем за пример креативност.

Учителите са уверени, че компютърните науки биха помогнали за триумфа на учениците им, само че 75% са обезпокоени, че напъните на страната и общините са безпределно незадоволителни в обезпечаването на нужните условия.
още по тематиката
Родителите са на същото мнение по въпроса за развиване на цифровите умения на децата им. Двама от всеки 3 родители (67%) са обезпокоени от неналичието на поддръжка от страната и общините за проучването на компютърни науки в учебно заведение.

Попитани за ролята на огромните ИТ компании, 80% от учителите имат вяра, че Microsoft, Гугъл и Apple би трябвало да бъдат дейни в развиването на компютърни умения при децата.

Според Microsoft, същинската стойност от образованието по компютърни науки не е кодирането единствено по себе си, а построяването на умения като креативност, работа в екип и адаптивност – качества, които днешните възпитаници ще би трябвало да развият, в случай че желаят да съумеят на пазара на труда.

Днес, работните места в областта на ИТ съставляват 50%, а в идващото десетилетие тази цифра ще нарасне до 70%, показват от компанията. За да се посрещне повишената нужда от повече експерти, ще би трябвало да се разшири проучването на компютърни науки в учебните заведения.

Microsoft си партнира най-дълго с неправителствената организация Code.org в тази тенденция. Съвместните планове на двете организации имат за цел да разпространяват проучването на компютърни науки измежду учители и възпитаници, като ги създадат налични.

У нас, в частност, Майкрософт в партньорство с CoderDojo провежда на 8 декември в Телерик Академия безвъзмездна тех работилница във връзка интернационалния ден „ Часът на програмирането ”, подобаваща за деца сред 7 година и 12 година, като се изисква само регистрация.

Необходимо е всяко дете да носи персонален преносим компютър, зарядно и външна мишка, както и несесер с цветни моливи, ножица и лепило. По време на работилницата децата ще се срещнат с основи на компютърните науки благодарение на образни задания с Minecraft и ще изработят свои STEAM планове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР