30-годишнина от независимостта на Украйна се отбелязва с културни прояви

...
30-годишнина от независимостта на Украйна се отбелязва с културни прояви
Коментари Харесай

Пловдив почита Украйна с изложба и кинопрожекции

30-годишнина от независимостта на Украйна се отбелязва с културни прояви в Пловдив. В музейна изложба „ Димитър Георгиев “, на ул. „ Съборна “ №23, е експонирана изложбата „ Офорти “ на украинската художничка Оксана Стратийчу. Изложбата бе открита от почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и изключителния и пълномощен дипломат на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко. Гравюрите на създателя могат да се прегледат в галерията до 27 септември 2021 година

Празникът ще се уважи и с Дни на украинското кино в Пловдив, от 1 до 3 октомври, с три кино лентата с български надписи. Организатори са Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в Пловдив и Организация " Київкінофільм ". Специален посетител ще бъде известният украински кинорежисьор, сценарист и артист Михайло Илленко.

Тържественото разкриване на кинофеста ще е на 1 октомври от 18 ч., в Lucky Дом на киното, на ул. „ Гладстон “ №1. Веднага по-късно ще се прожектира историческата драма „ Толока “. В нея се наблюдава историята на Украйна и се пресъздадат нейните трагични и героични епизоди. Всяко тестване, последното от което е повредата на атомната електроцентрала в Чернобил, лишава къща от основната героиня Катерина. Но Катерина настойчиво, като хиляди генерации украинци, още веднъж и още веднъж я издига от руините. Филмът „ приказва “ освен за изкуплението на една мощна жена, само че и за метода на оцеляването на Украйна в съответни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един национален бит, наименуван " толока ".

На 2 октомври от 17 ч. може да се гледа военната драма „ Бяла птица с черен знак “, в която се третират обществените и личностни спорове по време на войната. Режисьорът Юрий Илленко изследва нещастието на бедното украинско семейство Дзвонари, което 10 години живее по време на война и гнет в Карпатите, покрай границата с Румъния. Четирима братя свирят в селска музикална група, само че битката сред украинските националисти, поддръжниците на немските окупатори и поддръжниците на руската власт ги лишава един по един от групата.

Дните на украинското кино в Пловдив ще приключат на 3 октомври с трагикомедията „ Моите мисли са тихи “, от 19 ч. Младият звукорежисьор и несретник Вадим получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров водач, отпътува дружно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и непрекъснато му основава проблеми в комични обстановки.

Входът и за трите прожекции е свободен!

Текст под фотографията:

Отляво надясно: Проф. Емилия Константинова - ​артмениджър на Галерия „ Димитър Георгиев “, Маряна Имреорова - помощник, Почетен консул на Украйна в Пловдив и ръководител на Украинско-​българско ​сдружение “Пловдив ", инж. Димитър Георгиев - Почетен консул на Украйна в Пловдив и Южна България, Оксана Стратийчук - художник, Н. Пр. ​посланик на Украйна в Р. България Виталий Москаленко, първи секретар на Посолство на Украйна в Р. България Ирина Козик

Снимка от Пейо Иванов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР