30 години от унищожителното земетресение в Армения отбеляза Българският червен

...
30 години от унищожителното земетресение в Армения отбеляза Българският червен
Коментари Харесай

БЧК отбеляза годишнина от земетресението в Армения

30 години от унищожителното земетресение в Армения означи Българският червен кръст. Сред гостите бяха спасители, както и немската овчарка Гари, правоприемник на кучетата, взели присъединяване в избавителната акция, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Трагедията се случва на 7 декември 1988 година. Трусът е с магнитуд от 7,2 по Рихтер. Епицентърът е наоколо до град Спитак, който е изцяло опустошен. Броят на жертвите е над 25 000.

Спасители от 113 страни отиват да оказват помощ на Армения. България е измежду първите, спомня си ръководителят на БЧК Христо Григоров. „ Такава готовност на българския народ не е имало. Тогава за нула време БЧК съумя да окомплектова 5 големи самолета с храна. Днес сме се събрали да кажем огромно благодаря на спасителите, които са тук на масата, тъй като жертвайки живота си - спасяваха живот “.

Посланикът на Армения в България Армен Саргасян означи, че българският екип от 16 планински спасители е извадил 150 души. БЧК и с помощта на арменската общественост основават специфичен фонд, посредством който са изпратени храна, облекла и лекарства.

Един от спасителите съобщи, че наред с нещастието, в никакъв случай няма да не помни благодарността, както и изумлението, че в Армения за Яворов се знае доста повече, в сравнение с някои българи.

Всички спасители получиха специфични грамоти и плакети в символ на признателност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР