30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров

...
30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров
Коментари Харесай

30 години от полета на втория наш космонавт Александър Александров

30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров означаваме на 7 юни . Александров излетява в космоса на борда на кораба " Союз ТМ-5 " дружно с двама руски космонавти - командирът на полета Анатолий Соловьов и бордовият инженер Виктор Савиних, напомни БНР.

Инструкторът на тримата учен Йосиф Давидов описа за тренировките и личността на българските космонавти.

" Александър Александров беше отзивчиво и контактно момче , обичаше да се майтапи и бързо се учеше. Заедно с него подготвях Красимир Стоянов. Ако Александър Александров беше на времето дубльор на Георги Иванов, то Стоянов беше дубльор на Александров . Ясно беше, че ще полети този, който имаше по-голям опит ", описа Давидов.

Макар и Александров още да не беше летял, той се приготвяше за повторно , изясни инструкторът му. " И Александров, и Стоянов знаеха добре съветски език и беше елементарно да ги учиш. Бих желал да кажа, че с помощта на полета на Иванов, а по-късно и на Александров, България стана една от галактическите страни ", сподели съветският инструктор, подготвял нашите космонавти.

Като любопитен спомен Йосиф Давидов описа, че без да нарушава разпоредбите, по време на подготовка на два пъти съборил Юрий Гагарин . Незабавно бил извикан от заместник-началника на щаба полковник Маслеников, който го предизвестил, че в случай че още един път събори първия космонавт, ще го вкара в ареста.

След като се връща на терена, Давидов демонстративно оставал Гагарин да му бележи точки. Той обаче го погледнал учудено и го попитал - дали не му се подмазва . Като схванал, че това е държание под опасност от арест, Юрий Гагарин отишъл при полковника, като му споделил нещо, след което той напуснал залата и мачът приключил с безапелационна победа на инструкторите над космонавтите, без това да се отрази на другарството им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР