3 юли е най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб,

...
3 юли е най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб,
Коментари Харесай

3 юли е най-горещият ден, регистриран някога

3 юли е най-горещият ден, регистриран в миналото в международен мащаб, съгласно данни от ационалните центрове за прогнозиране на околната среда на Съединените щати (NCEP), предава " Ройтерс ".

Средната световна температура доближи 17,01 градуса по Целзий , надминавайки върха от август 2016 година от 16,92C, до момента в който горещите талази кипяха по света.

Южните щати страдаха под купол от интензивна топлота през последните седмици. В Китай продължи продължителната гореща вълна с температури над 35C. Северна Африка видя температури покрай 50C.

И даже Антарктида, която сега е в своята зима, регистрира абнормално високи температури. Украинската изследователска база Вернадски на аржентинските острови на белия континент неотдавна счупи температурния си връх от юли с 8,7C.

" Това е смъртна присъда за хората и екосистемите. ", сподели климатологът Фридерике Ото от Института Грантъм за изменение на климата и околната среда към английския Имперски лицей в Лондон.

Учените споделиха, че за това са отговорни изменението на климата, съчетано с зараждащия модел на Ел Ниньо.

" За страдание, това се очертава да бъде единствено първият от поредност нови върхове, сложени тази година, защото увеличаващите се излъчвания на [въглероден диоксид] и парникови газове, съчетани с метеорологичния феномен Ел Ниньо, покачват температурите до нови върхове ", сподели Зеке Хаусфатер, откривател академик от Бъркли Земя, в изказване.
 2023 година може да е най-горещата година в историята на света
2023 година може да е най-горещата година в историята на света

Очаква се завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР