3-месечният Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си

...
3-месечният Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си
Коментари Харесай

История за ходене по мъките между болници с бебе с COVID-19: разказ на родителите

3-месечният Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е признат в Инфекциозна болница. Но, по думите на майката и бащата, тогава стартира ходенето по тъгите, защото в оня миг липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лекуване. Родителите Боряна и Николай описват историята пред.

През август, 20 дни след раждането на детето, Николай се заразява с вируса. Въпреки че след първите признаци се изолира, става известно, че синът му също е инфектиран.

На 20 август персоналният доктор насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. Там обаче им споделят, че е на 21 дни и те не могат да го одобряват. За да стане това, би трябвало да е минимум на 28 дни. Препращат ги към " Пирогов ". Там тестват Максимилиан с бърз тест, който дава позитивен резултат.

" Казаха, че не могат да ни одобряват, макар че имат педиатър, тъй като през юни са затворили Коронавирус отделението за деца ", споделя Боряна.

Връщат се в Инфекциозна болница, където въпреки всичко ги одобряват. Оказва се обаче, че в болничното заведение липсва инсталация, с която да наблюдават пулса и сатурацията му.

" Вечерта получи доста сериозен зной и стартира да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, само че нямаха вярната инсталация. И отново ни изпратиха в " Пирогов ", с цел да му аспирират носа ", споделя Боряна.

" Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, осведомени са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца, в това число зам.-директорът е знаел за това детенце в този миг ", изясни доцент Богдан Младенов, шеф на Клиника детска анастезиология и интензивно лекуване в " Пирогов ".

Налага се родителите да търсят помощ от близки и другари.

" Имам прочут с здравно съоръжение, който в събота ни набави детския уред, с който може да му следим непрекъснато индикаторите ", описа Боряна.

От Инфекциозна болница отказали коментар по случая.

" Колегите от Инфекциозна болница, защото детето е посочило признаци на дихателна отмалялост, при тях нямат условия за дихателна реанимация, те са се тормозили, че може да се стигне до това нещо и по тази причина са го изпратили при нас ", изясни доцент Младенов.

На идващия ден в събота детето продължава да има проблеми с дишането. От Инфекциозна болница изписват Максимилиан и той още веднъж е превозен с кола за спешна помощ до " Пирогов ".

През целия ден в събота Боряна и бебето са в " Пирогов ", след което обаче още веднъж ги връщат в Инфекциозна болница, където ги одобряват за повторно.

" Пирогов " има две кревати за Коронавирус заболели и те са реанимационни, за интубирани заболели и то хирургични, тъй като нашият главен профил в " Пирогов " е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар, в който да гледаме деца с Коронавирус ", изясни доцент Младенов.

На 22 август положението на детето се утежнява.

" Всичко ескалира в неделя когато неговата сатурация падна доста, той изцяло спря да диша, посиня целия ", споделя майката.

Лекарите от Инфекциозна болница, както и околните на Боряна съумяват да се свържат със здравното министерство. Намират експертна група в Министерството на здравеопазването, които съумяват да им оказват помощ.

След предписание от страна на институциите детето е признато в болница " Токуда ".

" Пристига при нас в повредено положение, с преобладаваща клиника на дихателна непълнота. Беше доста отпуснато, фибрилно, отхвърляше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувъоз, да се подаде О2, и да се подкрепя дишането с кислородна терапия в първите дни ", изясни доктор Радка Масларска.

Назначена е терапия с антибиотик.

По случая е осъществена инспекция по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". В мнението на организацията е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити кревати за кърмачета до 28 дневна възраст. Също към тази дата на нито един стадий от Националния действен проект за справяне с пандемията не е записано разкриването на неонатологични кревати.

Три месеца по-късно Максимилиан е добре.

Със заповед от 24 август 2021 година на здравната ревизия в София са разкрити неонатологични кревати за деца с COVID-19. А Министерството на здравеопазването заяви, че е обезпечено болничното лекуване на всички български жители с COVID-19, включително и на новородените деца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР