3,7 млн. лв. са необходими за привеждането на пешеходните пътеки

...
3,7 млн. лв. са необходими за привеждането на пешеходните пътеки
Коментари Харесай

Близо 4 млн. лева ще са нужни за привеждане на зебрите в нормално състояние

3,7 млн. лева са нужни за привеждането на пешеходните пътеки по републикански пътища в обикновено експлоатационно положение. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на брифинг за резултатите от инспекциите на пешеходните пътеки на територията на цялата страна.

„ Във връзка с пешеходните пътеки на републиканските пътища, които са 25% от общия брой пътеки в страната – има съществени дефицити, недостатъци и по част от критериите, наложителни по норматив, ще изтъквам и двете наредби, които регламентират типа характера, условията. Пешеходните пътеки по републиканските не дават отговор по тези критерии “, изясни Нанков.

„ Пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа са 3531. В обитаемоте места по републикански пътища имаме 205 пешеходни пътеки. 3326 са пътеките отвън обитаемоте места по републиканските пътища. 80% от пътеките по републиканските пътища не дават отговор на някое от нормативните условия от двете наредби “, разяснява той.

„ Едва под 20% дават отговор на условията. Беше установено, че за място и сигнализация се употребяват маркировачни бои, разнообразни от белия, който не дава отговор на условията в 12 % от общия брой случаи по републиканските пътища. 7% от общия брой на пътеките ситуирани на републиканските пътища, минаващи през обитаеми места са на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. При 80% от пътеките не е маркиран надписът „ погледни “. При над 80% от пътеките не са спазени условията по отношение на класа път – ширината на пешеходната пътека. При 65% от пешеходните пътеки по републикански пътища маркировката е износена или изцяло заличена “, добави районният министър.

Нанков посочи, че в огромна част пътеките на републиканските пътища не дават отговор на нормативните условия. „ В рамките на инспекцията, особено за пешеходните пътеки на републиканските пътища направихме калкулация за нужния финансов запас за привеждането им в обикновено експлоатационно положение, според нормативите. Необходимият запас е в границите на 3,7 млн. лева, много правилно и тъкмо изчислен. Ще бъде обезпечен в границите на актуалната година “, изясни Нанков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР