29% от проверените кантари по пазарите не отговарят на изискванията,

...
29% от проверените кантари по пазарите не отговарят на изискванията,
Коментари Харесай

Почти всеки трети кантар по пазарите в България не отговаря на изискванията

29% от тестваните кантари по пазарите не дават отговор на условията, сподели инспекция на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).
Инспекторите на организацията са направили инспекциите дружно със чиновници на районните ръководства на Министерство на вътрешните работи.
Проверени са били 392 търговски маси и употребяваните на тях 424 везни, като за 123 (29 %) е открито, че не дават отговор на законовите условия. 90 от кантарите даже не са били предопределени за търговски цели, тъй като не са от утвърден вид или не са с оценено сходство. Останалите 33 несъответстващи уреди са без годни знаци за следваща инспекция на средства за премерване в приложимост.
Проверявано е за съществуване на знаци от метрологичен надзор и маркировки за сходството им с условията към тях при приложимост за търговски цели, за техническата им редовност, за вярното им потребление, както и за съществуване на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за контролиране и манипулиране на везните.
За откритите нарушавания на Закона за измерванията, по време на инспекцията, са формирани 111 акта за определяне на административни нарушавания, а в процедура за сформиране са още 8 акта.
Очаква се наложените наказания в наказателните постановления да надвишават 10 хиляди лева Основна част от инспекциите са разследване на получени сигнали от жители за дадени пазари и/или сезонни обекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР