29 ноември 1972 г. На пазара излиза Pong – първата

...
29 ноември 1972 г. На пазара излиза Pong – първата
Коментари Харесай

На този ден в историята - Появява се първата видео игра, която успява да завладее целия свят

29 ноември 1972 година На пазара излиза Pong – първата видео игра, която съумява да завладее целия свят.

От днешна позиция тя наподобява примитивно. Такава обаче е била задачата и на индивида, седящ зад нея – основателя на Atari Нолан Бушнел. След като играе на електронен тенис на маса на едно от комерсиалните изложби по това време, той взема решение, че светът се нуждае от игра, която е толкоз лесна за асимилиране, че можеш да започнеш да се забавляваш с нея още на мига. Без да ти се постанова да четеш каквито и да било указания. Крайният резултат е съвършена и зарибяваща елементарност.

„ Трябваше да измисля игра, която хората към този момент знаят по какъв начин да играят. Нещо толкоз просто, че можеш да го играеш даже и пийнал в локалния бар “, споделя Бушнел години по-късно.

Всъщност Pong е основана по дизайна на инженера в Atari Алън Алкърн (по поръчка на Бушнел). И в действителност – това е било игра, която и пияните са можели да играят. Първата аркадна машина Pong, работеща с монети, е била конфигурирана в кръчмата Andy Capp в Сънивейл, Калифорния (именно в този регион се е помещавал и офисът на Atari). Pong се трансформира в шлагер за негативен интервал от време.

Четири месеца по-късно и 10 000 Pong машини, продадени в цялата страна, Magnavox Odyssey – създателите на играта, от която Бушнел се въодушевява – завежда дело против Atari. Постига се извънсъдебно съглашение. По това време обаче Pong към този момент реализира прехода от аркадна машина в подпора за домашни условия и на външен тип се разграничава извънредно доста от оригинала.

Бушнел се спогажда със Sears, които извършват ролята на извънреден продавач на Pong и коледният сезон през 1975 година се оказва извънредно рентабилен. Настъпва ерата на домашния видео гейиминг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР