28 професионални гимназии /по една във всяка област на страната/

...
28 професионални гимназии /по една във всяка област на страната/
Коментари Харесай

Гимназията по строителство, архитектура и геодезия става център на високи постижения

28 професионални гимназии /по една във всяка област на страната/ ще бъдат осъвременени и оборудвани в сходство с най-високите софтуерни условия, с цел да се трансфорат в Центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование.Сред тях е и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Пеньо Пенев “ в Русе. Към момента там се образоват 506 възпитаници в 20 паралелки от 8 до 12 клас. 123-ма възпитаници от 5 паралелки на учебното заведение са в специалности с дуална форма на образование. Те са в областта на строителството и архитектурата, недвижимите парцели, геодезията, както и водното и транспортно строителство. Според регионалния шеф Анатоли Станев сходна мярка ще способства за стимулирането на това повече възпитаници да изберат този вид образование и да се развиват в съответни специалности още като гимназисти. Затова той изрече признателност за работата и на Регионалното ръководство на образованието /РУО/.

Гимназията дружно с останалите 27 учебни заведения в страната ще бъдат оборудвани със средства по Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ в границите на Процедура „ Изграждане на центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование “.Подкрепени ще бъдат действия за доставка и монтаж на модерно високотехнологично съоръжение и обзавеждане, както и ремонт, реорганизация и главно възобновяване на учебна просветителна среда. Общият бюджет е 96 960 000 лв. с Данък добавена стойност, като оптималното финансиране за един център е 3 462 857 лв. с Данък добавена стойност.

Обявяването на процедурата се чака през февруари, а осъществяването на дейностите по нея ще започва през юни – юли тази година. Определените от МОН 28 професионални гимназии са минали през сложна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на учебното заведение, адаптивността им към настъпващи промени, финансов потенциал, потенциал на учебното заведение да отговори на потребностите на района от фрагменти, благоприятни условия за определяне на партньорства и работа в мрежи и други Като центрове за високи достижения те ще допринесат за повишение на районната конкурентоспособност и ще работят въз основа на партньорства сред професионални учебни заведения, университети, компании, локални управляващи и други просветителни институции.

Отделно Центровете за високи достижения ще бъдат подкрепени от Европейския обществен фонд плюс /ЕСФ+/ по Програма „ Образование “ 2021-2027 /ПО/. Ще бъде обезпечено съвременно и новаторско обучение и образование за специалностите и уменията, нужни на районния пазар на труда. Ще се обезпечи и къс интервал на преход от учебно заведение към работа. Ще се обезпечи повишение подготовка на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус цифровизация и зелени технологии. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лева Очаква се процедурата да бъде оповестена при започване на 2025 година.

Другите четири учебни заведения от Северния централен район, които ще получат финансиране са: Професионална гимназия по земеделски технологии „ Цанко Церковски “ в Павликени, Професионална техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади “ в Габрово, Национална професионална техническа гимназия „ Шандор Петьофи “ в Разград, Професионална гимназия по машинизация на селското стопанство „ Н. Вапцаров “ в Кайнарджа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР