28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешната история на

...
28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешната история на
Коментари Харесай

Иван Андрусяк, авторът на украинския Дръндьо, пристига в България

„ 28 дни от живота на Катерицата “ е забавно-смешната история на един младеж
Иван Андрусяк, един от най-популярните украински писатели за деца и младежи, идва в България. Той ще взе участие във фестивала „ Пловдив чете “ с две събития на 15 юни, а на 16 юни ще се срещне с читатели в София (в литературния салон на НЧ „ Пенчо Славейков “ на бул. Черни връх “).
 Алилуя - книга, която допира и се помни дълго " Алилуя " - книга, която допира и се помни дълго
Нежни и меланхолични, тъжни и радостни, неправолинейни и носталгични – такива са историите, с които фламандската писателка Анелиз В...
Писателят е номиниран за най-голямата международна премия за детска литература „ Ханс Кристиан Андерсен “ (2020). Спечелил е най-голямата национална премия на Украйна „ Леся Украинка “.
Книгата, която е мотивът за гостуването му в България, е „ 28 дни от живота на Катерицата “, украинският „ Дръндьо “. Тя е включена в селекцията на най-хубавите, най-важните книги за деца и юноши в света WhiteRavens („ Бели гарвани “). Българското идание е на „ Изида “, а преводът - на Димитър Христов.
„ 28 дни от живота на Катерицата “ е забавно-смешно-драматичната история на един актуален младеж. Когато съучениците ти лепват прякора Бурундук (Катерицата) и ти се подиграват, тъй като по физическо не можеш да прескочиш козата и да се покатериш на въже, тогава сърцето ти по този начин се свива, че си подготвен на всичко, единствено с цел да докажеш кой в действителност е Ивас Бондарук. Дори да си излюпиш... джобен демон! Или да разгадаеш загадката на злокобните стъпки, които отекват през нощта където спиш, или да правиш рискови химически опити и най-после да се опиташ да опознаеш изкушенията на „ възрастния “ живот.
Това е една от най-известните книги за млади читатели в актуалната украинска литература и се предлага за проучване в междинния курс на учебните заведения в Украйна.
 Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всеки път Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всеки път
Голяма порция завършения и смях – това е романът за деца (но и не само) „ Чифтоядците се завръщат ”, превод на Красими...
Иван Андрусяк е роден през 1968 година Той е публицист, стихотворец, книжовен критик и есеист. Филолог е по обучение. Работил е като публицист и редактор в издателство. Член е на украинския ПЕН клуб център.
Има три деца – наследник и две дъщери. С раждането на по-малката си щерка, Стефания (р. 2005), той стартира да написа книги за деца и се трансформира в един от най-четените украински писатели през днешния ден. Детските му книги получават доста награди, учат се в учебно заведение и стават едни от най-четените в страната.
В края на предходната година на български излезе и приказната му, красиво илюстрирана повест „ Третият сняг “. Един необикновено интелигентен и граблив преподавател води същинско детективско следствие в тазиприказна горска история. Винаги ли са неприятни тези, които считаме за хищници? Липсата на физическа мощ значи ли липса на духовна мощ? Кое е по-важно – животът на другар или виновният да бъде осъден?Всъщност това е история за положително и зло, за състрадание и свирепост, наслада и тъга, смях и сълзи, т.е. за всичко най-важно, което постоянно участва в живота и за което безусловно би трябвало да се приказва с детето. Но освен да приказваме, а да го вършим отговорно, налично, с положително и с обич, както го прави обичаният публицист на актуалните украински деца – Иван Андрусяк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР