27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки

...
27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки
Коментари Харесай

27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

27% от българите срещат усложнения при заплащането на битовите сметки и имат просрочени такива, демонстрира изследване на Еврофонд “Кризата с разноските за живот и енергийната беднотия в Европейски Съюз ”, оповестяват от КНСБ на страницата на синдикалната организация.

Делът на интервюираните в Европейски Съюз, които оповестяват, че са изостанали при заплащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на 100 в Гърция. Средно за Европейски Съюз този % е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна беднотия.

Средно 28% от интервюираните в Европейски Съюз чакат да имат проблеми с заплащането на битовите сметки през идващите три месеца, а 31% от семействата с автомобил предвиждат, че ще имат усложнения с заплащането на разноските за поддръжката му.

От Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) подчертават върху изследването на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Еврофонд) и поради тревожните резултати, свързани с отражението на рецесията върху дамите и обострянето на казуса с неравенството при заплащането.

„ Изследването демонстрира, че дамите са по-силно наранени от повишението на цените на електрическата енергия – 44% от самотните майки и 31 на 100 от самотните дами чакат да изпитат усложнения при покриването на разноските за сила през идващите три месеца. За съпоставяне такива компликации чакат 26% от самотните мъже и 30 на 100 от двойките с деца. Ето за какво равенството в заплащането с мъжете е належащо повече от всеки път “, показват от ЕКПи предизвестяват, че са нужни незабавни ограничения. От ЕКП припомнят за проекта от шест точки, който включва:

– Повишаване на заплатите, с цел да се отговори на възходящите разноски за живот;

– Ограничаване на цените на енергията;

– Спешни заплащания за тези, които изпитват най-големи усложнения да заплащат сметките си;

– Забрана на спирането на доставките на енергия;

– Извънредни налози върху свръхпечалбите на енергийните колоси.

Българските синдикати също непрекъснато слагат тематиката за поддръжката на уязвимите хора.

КНСБ и КТ “Подкрепа ” упорстват за приемане на формулировка за енергийно уязвими консуматори до края на 2022 година и въвеждане в деяние на механизъм за финансова поддръжка преди освобождение на цените за семействата. Поради неналичието на формулировка за енергийна беднотия сега, те желаят през тази зима да се усили най-малко два пъти броят на хората, получаващи пари за отопление, като минималният размер на помощта да бъде 1000 лева.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР