26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха на

...
26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха на
Коментари Харесай

Земеделски протест пред МС ще иска утре оставката на ресорния министър


26 аграрни организации, които не договарят с държавното управление, оповестиха на конференция, че на следващия ден, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, с цел да желаят оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Тези организации декларират, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души - по този начин дават отговор на подозренията в легитимността на протестиращите., съобщи БНР.

Показаха пред публицисти редица писма до земеделския министър още от предходната година, като настояват, че нямат отговор на нито едно от тези писма в мотив на тезата, че не са желали разговор с властта.

Да се удвои помощта за секторите " мляко ", " плодове " и " зеленчуци ", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат налозите върху дотациите, да се промени стратегическият проект, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от настояванията на протестиращите. Най-основното измежду тях е оставката на земеделския министър.

В конференцията се включиха и водачи на организации, които по думите им през вчерашния ден са членували в договарящите с държавното управление. Българска земеделска камара. Те упрекнаха камерата в недемократичност и отстояване на частни ползи.

Утре в 11:00 инициативният комитет на тези организации прави митинг пред Министерския съвет, като по думите на един от животновъдите, водач на една от организациите в комитета " този път митингът няма да бъде кротичък " и в случай че на следващия ден те не бъдат чути, вдругиден митингът продължава на 25 пътни възела в страната. 

Ще продължат да блокират пътища, чакат от ден на ден да стават участниците в митингите им, включително и към тях да се причислят зърнопроизводители, които не са съгласни с подготвяното съглашение.

Междувременно те молиха към премиера да не подписва меморандума с Българската земеделска камера. 

Пред БНР председателката на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова разяснява, че министърът на земеделието Кирил Вътев е изолирал и противопоставил браншовите организации в бранша и по тази причина УС на съюза, който тя съставлява, е решил да продължат митингите и да упорстват за оставката на министъра.

 Десетки аграрни производители блокираха с трактори пътя Русе - Велико Търново, при село Поликраище.

С бали плява и българския трикольор върху тях тракторите и фермерите от Асоциацията на земеделските производители и от говедовъдния съюз настояха, че митингът им в Поликраище не е единствено за пари, макар че има закъснение в изплащането на дотациите. Фермерите споделят, че получават сред 30 и 50% от миналогодишните суми и не могат да работят по този метод в този момент.

" Лесно е да обещавате, след това не давате " и " Това, че не ни чуват, не значи, че би трябвало да мълчим " за част от плакатите върху тракторите, желае се и оставката на министър Кирил Вътев. Условията на зелената договорка ни спъват да работим, опълчват се другите производители с диференцираните ставки за подкрепяне, разясняват протестиращите в Поликраище, които провокираха километрични колони от тирове, за които няма обходен път. Леките коли се пренасочват.

Блокадата на пътя Велико Търново-Русе в Поликраище, както и на пътя Русе-Плевен през свищовското село Горна Студена, продължава неразбираемо докога.

Междувременно аграрни производители затвориха за час пътя Кюстендил-Дупница на моста на Суха река при с. Слокощица и се заканиха да стачкуват до победа и до осъществяването на всичките им 12 претенции, споделиха за БНР участници в акцията. Те изкараха на платното тридесетина трактори и машини. Многобройна полиция обезпечи ред и пропускаше МПС по обходни направления - единствено тежкотоварни коли и тирове трябваше да изчакват.

Кюстендилските протестиращи фермери желаят промяна на политиката в аграрния бранш, съблюдаване на одобрени и неощетяващи ги правила, а не толкоз оставката на земеделския министър Кирил Вътев. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР