250 са новите постъпления в експозицията на Военноморския музей -Варна

...
250 са новите постъпления в експозицията на Военноморския музей -Варна
Коментари Харесай

250 нови експонати във Военноморския музей Варна

250 са новите приходи в експозицията на Военноморския музей -Варна за миналата година. Половината от тях са подредени в изложбата“ Многото пътеки към морската история 2017″ в зала „Морски сговор“, която се откри в петък. Новите експонати са дарени от хора, свързани с морето -от Варна, Пловдив, Горна Оряховица и София, както и от чужденци от Германия и Полша, уточни директорката на музея доктор Мариана Кръстева, която връчи благодарствени грамоти. Сред даренията са сабята на генерал-майор Константин Кирков, командвал бойния ни флот по време на Първата международна война.
 Снимка: Директорката на музея доктор Мариана Кръстева открива изложбата  Снимка: Контраадмирал Румен Попов -дари бялата си униформа  Снимка: Портретът на именития капитан Георги Георгиев, нарисуван от Илия Младенов от Девня
Наследниците са дали на музея и писма на кралица Елеонора до брачната половинка на генерала, с която са взели участие в благотворителни начинания, освен това изпратени две седмици преди кончината й. В експозицията са показани дарените от контраадмирал Румен Попов-подводничар и шеф на Военноморското учебно заведение, неговата униформа и кортика му. Предоставени са три изящни картини нарисувани по действителни морски събития и борби от художника Христо Ботев.

А Илия Младенов от Девня подари портрет на именития уединен мореплавател кап. Георги Георгиев, кръстосал преди 40 години Световния океан с дребната си яхта “Кор Кароли ”. За да види творбата, пристигна на изложбата и неговият наследник Иван Георгиев, също предан на моряшката специалност. Рудолф Кюнрих, който работи в Морски музей в Германия е дарил предмети от историята от времето на Студената война, сред които и почетен знак, който се връчва на заслужали военонослужащи, в това число и морски офицери.
Изложбата може да се види до 15 февруари 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР