25-години ще лежи в затвора Сам Банкман-Фрид, бившият милиардер и

...
25-години ще лежи в затвора Сам Банкман-Фрид, бившият милиардер и
Коментари Харесай

25-годишна присъда ще излежи в затвора „Краля на криптото“

25-години ще лежи в пандиза Сам Банкман-Фрид, някогашният милиардер и апетитен за криптовалутен талант, съобщи BBC. По-рано в четвъртък той бе изправен пред съда за кражба на 8 милиарда долара (14.66 милиарда лева) от клиентите на учредената от него към този момент фалирала борса FTX, предава Reuters.

През ноември правосъдно жури призна 32-годишният Банкман-Фрид за отговорен по седем обвинявания в машинация и интрига. 

Изслушването означи кулминационната точка на падението на Банкман-Фрид от свръхбогат бизнесмен в региона на криптовалутите и огромен политически донор до най-големият досега " трофей " на американските управляващи в битката против злоупотребите на пазарите на цифрови активи.
Прочетете още
" Животът му през последните години е несравнима лакомия и горделивост, упоритост и рационализъм, ухажване на риска и многократни игри с непознати пари ", написа в претекстовете за присъдата от 15 март прокуратурата в Манхатън, която упреква Банкман-Фрид през декември 2022 година

Възпитаник на Масачузетския софтуерен институт, Банкман-Фрид се възползва от взрива в цената на Bitcoin и други цифрови активи и съгласно списание Forbes преди да навърши 30 години е натрупал чиста стойност от 26 милиарда $.

Банкман-Фрид става прочут с небрежната си къдрава коса и ангажираността си с придвижването, известно като " ефикасен алтруизъм ", което предизвиква надарените младежи да се съсредоточат върху печеленето на пари и раздаването им за благородни дела.

Той е един от най-големите спонсори на претенденти и дела на Демократическата партия преди междинните избори в Съединени американски щати през 2022 година

Но съгласно прокурорите виновният имидж, който е култивирал, е прикривал дългогодишното му заграбване на средства от клиенти.

По време на правосъдния развой трима от някогашните му близки сътрудници свидетелстват, че той им е наредил да употребяват средствата на клиентите на FTX, с цел да покрият загубите в неговия хедж фонд, фокусиран върху крипто, Alameda Research.

Банкман-Фрид свидетелства в своя отбрана, че е позволил неточности, като да вземем за пример не е внедрил екип за ръководство на риска, само че отхвърля да е възнамерявал да измами някого или да открадне парите на клиентите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР