25.02 Хакатон: Подобряване на качеството на въздуха Столичната община беше

...
25.02 Хакатон: Подобряване на качеството на въздуха Столичната община беше
Коментари Харесай

Календар: Хакатон: Подобряване на въздуха, Фършанги, концерт на Милица Гладнишка

25.02

Хакатон: Подобряване на качеството на въздуха

Столичната община беше наказана за рисково мръсния въздух в София и до момента в който жителите на града чакат да бъдат подхванати ограничения, с цел да се понижи замърсяването, могат да се включат в хакатон, където да обединят сили за нови хрумвания и решения. Регистрацията е самостоятелна или в екип от до 5 души. Ще вземат участие и експерти в региона на устойчивото развиване. Първите три тима ще завоюват награди, ориентирани към живот с по-малко излъчвания, като електрически тротинетки, ваучери за аудиокниги и други Времето за генериране на хрумвания за възстановяване на качеството на въздуха е 4 часа.

Регистрация на:
Хакатон: Подобряване на качеството на въздуха Реклама
26.02

Кулинарен курс за морски блага

В курса е включено образование за избор на морски блага, по какъв начин да се съхраняват, с цел да останат с оптимално качество досега на приготвянето, както и по какъв начин да се почистват. Ще научите по какъв начин се подготвят стриди, калмари, скариди и октопод. Обучението е предопределено както за начинаещи, по този начин и за по-умели готвачи.

В Amuse Bouche, от 10:30 ч. до 13:00 ч., цена: 90 лева
Реклама
26.02

Съвременно изкуство, кино и тълкования

Изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова от Art and Culture Today са подготвили тематика за киното и по какъв начин то показва актуалното изкуство. Ще се опитат да отговорят на въпроса какви са посланията, отправени от огромния екран, и по какъв метод те влияят върху културната визия за смисъла и мястото на изкуството в настоящата действителност. Друг забавен фокус е върху създателите, творбите и художествените течения, които попадат най-често в кръгозора на кинорежисьорите, както и върху какво се градят техните тълкования.

В Дом на киното, от 16 ч., билет 12 лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
26.02-11.03

" Сцени призори "

Представлението на Emеrgency Theater е построено от персоналните прекарвания на екипа, с текстове и провокации в писма на писателката, драматург и физик Цвета Софрониева. Във фокус е човешката беззащитност, страхът от загубата на индивида до нас, само че и силата и утехата на пробуждането. Монолозите в " Сцени призори " са отчасти документални, драматургията на вътрешната сцена се реализира през персонално страдалчество и развой на излекуване на членовете на групата, лаборатория за психодрама. Режисурата е на Юлиана Сайска.

В Национален студентски дом на 26 и 27.02 и на 10 и 11.03, от 19:30 ч.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
26.02

Детски маратон

Бягането на разстояние два километра за деца, проведено от 5kmrun, се организира в няколко български града, а неотдавна и във Варна. Замисълът е да се организира всяка последна събота на месеца. Подходящо е за деца от най-ранна възраст, дава им опция да изградят привички и да развият спортната си просвета. Преди самото тичане има водена загрявка в 10:50 ч.

В Морската градина, Варна, старт в 11:00 ч., присъединяване е гратис

26.02

Джаз концерт на Милица Гладнишка, Мишо Йосифов, Вили Стоянов

Името на джаз концерта е " ЕуфУрия ", целеустремено търсена неточност, препраща към концепцията за фурията като асоциация, която дава отговор на темперамента на музикантите. Ще прозвучат гласовете освен на Милица Гладнишка, само че и на Мишо Йосифов, Вили Стоянов и Васил Спасов. Обещават разнообразна музика от целия свят.

В Sofia Live Club, начало: 21 ч., билети в Eventim: 20 лева, на място: 25 лева

26.02

Фършанги

Традиционният празник на банатските българи в с. Бърдарски геран, прочут като Фършанги, е карнавален ден преди Великденските пости, отбелязва се от всички католици по света. Всеки се маскира както пожелае: постоянно дамите се вършат на мъже, мъжете се обличат в женски облекла, има дяволи феи, приказни герои. Приготвят се банатски специалитети - кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки. Организиран е занаятчийски базар, на който се оферират тези обичайни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски произведения.

В с. Бърдарски геран

26.02

Фантастична симфония

Диригентът Петко Димитров и солистът Веселин Демирев ще показват концерт за цигулка и оркестър №1 на Дмитрий Шостакович и " Фантастична симфония: Епизод из живота на актьора " в пет елементи на Хектор Берлиоз. Събитието е част от поредицата " Да си върнем музикалните гении на България ". Димитров е работил с редица юношески оркестри и консерватории в Съединени американски щати като Juilliard School, Lakeland Youth Symphony Orchestra, Ridgefield Youth Symphony Orchestra и други Носител на премията " Бруно Валтер ". Демирев заема мястото на концертмайстор на оркестъра в Олборг, Дания, където е и до през днешния ден. От 2018 година е и гост-концертмайстор на Orquesta Sinfonica de Madrid.

В зала " България ", 19.30 ч.
Изложба с фотографии на Сибиле Бергеман Фотограф: Сибиле Бергеман
1.03-10.04

Изложба с фотографии на Сибиле Бергеман

Изложбата на Сибиле Бергеман ще покаже акцентите в творчеството на една от най-значимите немски фотографки: от стилните и портретни фотографии, основани за списанията " Сибиле " и " Гео ", до ситуационна снимка в Берлин в края на 60-те. Интересни са и късните й работи със подиуми от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. По време на откриването на 1 март от 18:00 часа в СГХГ ще участват и дъщерята и внучката на фотографката - Фрида и Лили декор Вилд. След Обединението на Германия Бергеман съосновава фотографската организация " Осткройц " и става член на Академията на изкуствата в Берлин.

В Софийска градска художествена изложба

2.03

Фотографията е мъртва. Да живее фотографията!

Фотографът Владислав Леп (известен още като Ramble Rattle) ще изнесе лекцията си Photography is dead. Long live photography, която е първото издание на поредност от събития
под общото наименование So, It`s a Learning Process. Международната арт платформа Sound in Picture и коуъркинг пространството SOHO си сътрудничат за образуване на лекциите. Целта им е след тях да следват свободни диалози посред музика и спонтанен бар, където начинаещите да получат ентусиазъм да стартират занаята, а експертите да открият нови познания.
В коуъркинг пространството SOHO, От 19:00 до 21:00 ч.

До 5.03

Късно море

Мими Добрева показва свои 13 живописни платна, обединени под заглавието " Късно море ". С времето тя открива една повторяемост и причинност в връзките сред детайлите в пейзажа, стандарти на проявяване, удостоверение на чувството по какъв начин макар огромното многообразие в пейзажите те си наподобяват в своята семплост. Картините на Добрева подхранват нетърпението за идващото лято и морски дни.

В изложба " Стубел "

до 30.04

Звезди на българското кино

Българска национална филмотека селектира фотографии на български артисти в изложбата " Звезди на българското кино``. Колекцията обгръща над 60 портрета на обичани на българската аудитория артисти като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Доротея Тончева и други Фотографиите са от " златния " интервал на българското кино - от 1956 до 1972 година

В изложба " Синтезис "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР