24 май е празник, който не позволява да има деление

...
24 май е празник, който не позволява да има деление
Коментари Харесай

Йотова: 24 май е празник, който не позволява да има деление на хората, защото България се роди от словото и от книжнината

24 май е празник, който не разрешава да има разделяне на хората, на жителите на България, тъй като България се роди от словото и от книжнината. Това съобщи във Велики Преслав вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ България потегли тук, от Велики Преслав, с цел да разпростре необикновено богата просвета, нематериалност и книжовност, която през днешния ден доближава до 300 милиона души по целия свят. Тези полезности би трябвало да знаем и помним през днешния ден. Всяка друга завист на деня и политикантстване са неуместни “, съобщи Йотова. По думите ѝ 24 май е най-обединяващият празник. Тя уточни решаващата роля на Кирило-Методиевото дело, на техните възпитаници и следовници.
„ Заради България славянската книжовност и език оцеляха и стана допустимо раждането на третата християнска цивилизация - славянската цивилизация. Започнало като политическа задача, Великоморавската задача нямаше да успее и да оцелее това дело без България, без визионерството на един огромен държател - княз Борис Първи, който точно тук не просто одобри учениците на Кирил и Методий, само че сътвори изискванията за развиването на най-богатата книжнина в ранното Средновековие. България би трябвало да помни едно - българските букви, кирилските букви се родиха във Велики Преслав, оттова потегли тази цивилизация. Всякаква друга нечиста сделка с това кой по какъв начин е основал кирилицата значи да поругаваме паметта на Светите братя и на техните възпитаници и на всички, които от българското Възраждане до през днешния ден пазят паметта и тяхното дело “, съобщи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът Йотова се включи в тържествата във Велики Преслав в Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност. Посещението е част от държавното пътешестване на вицепрезидента по стъпките на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници обвързвано е и с юбилейната за Велики Преслав годишнина от оповестяването на града за столица на България преди 1125 година, чието публично отбелязване ще бъде през септември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР