24-ите зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално днес (4

...
24-ите зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално днес (4
Коментари Харесай

Начало на Зимните олимпийски игри: Политика, пандемия и студ


24-ите зимни олимпийски игри ще бъдат открити публично през днешния ден (4 февруари) в 14:00 ч. българско време! Тогава на стадион " Птиче гнездо " в Пекин ще стартира грандиозната гала!

Китайската столица ще се трансформира в първия град, приемал летни и зимни Игри. Ако съдим по церемонията през 2008 година, и в този момент ни чакат доста атрактивни сегменти, наситени със символика от страната-домакин.

На откриването ще забележим и делегациите на 91 страни. Те изпращат в Пекин 2871 спортисти, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 дисциплини.

Снимка: Reuters


Българската делегация е от 16 спортисти. В последния миг ски бегачът Симеон Деянов даде позитивна проба за ковид и това забави заминаването му. Знаменосци ще бъдат сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова. Страната ни имаше също 16 представители през 1984 година в Сараево, а през 1980 година в Лейк Плесид те бяха 8.

За първи път в историята зимните олимпийски игри ще се появят единствено върху неестествен сняг. Условията ще са необикновени, само че освен спортните. Това са вторите Игри (след летните в Токио през 2021), които се провеждат в условия на пандемия.

Снимка: Reuters


В Китай държат на строга политика във връзка с ковид. Тестовете са ежедневни, маските са наложителни, а всеки с позитивен тест се изолира незабавно!

Международният олимпийски комитет беше строго подложен на критика за избора на страна-домакин. Повечето мощни страни в света взеха решение да бойкотират и да не пратят политически делегации на церемонията по разкриване. Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Белгия, Дания, Чехия, Естония, Холандия, Латвия, Тайван и Косово няма да имат представители по трибуните.

Снимка: Reuters


Причините са в съмненията за жестоко потъпкване на човешките права от страна на Китай. Държавата, трансформирала се в една от най-развитите стопански системи в света, естествено отхвърля сходни изказвания.

На стадиона в Пекин по време на церемонията по откриването ще има доста малко хора - единствено публични посетители и локални. Страната няма да допусне задгранични почитатели, с цел да не рискува разпространяване на ковид.

Снимка: Getty Image


Очаква се по време на самото шоу температурите да са извънредно ниски - до -15 градуса, тъй че наблюдаването от у дома ще е по-приятно.

От зимни олимпийски игри България има единствено 6 медала. Единствената купа е на Екатерина Дафовска в биатлона от Нагано 1996 година Очакванията за нови оценки за страната ни надали ще се осъществен, само че това е най-важният състезателен конгрес на планетата. А до церемонията по закриване на 20 февруари има доста вода да изтече и доста неестествен сняг да навали.

Снимка: Reuters

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР