24 часаПробват смените в кабинета и без президентски указШефът на

...
24 часаПробват смените в кабинета и без президентски указШефът на
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Пробват промените в кабинета и без президентски декрет

Шефът на Комисията за контролиране на известията Росен Желязков ще е новият транспортен министър, а рокадите би трябвало да са факт още този четвъртък. Това е резултатът от съдружния съвет в понеделник, на който предстоящо сътрудниците си стиснаха ръцете по окончателните номинации.

Продължава обаче да виси въпросът дали това ще стане след декрет на президента за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, с цел да стане вътрешен министър.

Труд

Държавата няма запас за 10% растеж на заплатите

Според сезонно изгладените данни на Евростат за второто тримесечие на 2018 година брутният вътрешен артикул в България се усилва на годишна база с 3,4% в действително изражение при 2,1% приблизително за Европейския съюз.

Следователно, въпреки и постепенно догонващото развиване на приходите продължава. Притеснителен обаче е фактът, че страната се подрежда едвам на 11 място по този индикатор измежду 13-те страни, които се причислиха към Европейски Съюз от 2004 година насам. Тази позиция България заема и в класацията за икономическия напредък през 2017 година, където още веднъж се подрежда на 11 място измежду посочените стопански системи. Това значи, че тя изостава от директните си съперници в процеса на доближаване към Европейски Съюз.

Монитор

Спряхме 222 незаконни мигранти за месец

222 незаконни мигранти не са били позволени на българска територия, макар мерака им да стъпят на родна земя в границите на малко повече от месец. Това регистрира вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов, който бе в региона на Малко Търново, с цел да инспектира обучение, обвързвано с защитата на границата.

Стандарт

Издирват Бирмите и татко им за присъединяване в проведена незаконна група

Бизнесменът Евлоги Станоев, както и синовете му Антон Станоев и Георги Станоев - двамата известни с прякорите си Бирмите, дружно с още шестима души са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група, разгласи през днешния ден ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Тя напомни, че в Пловдив преди към 20 дни бяха открити незаконни заводи за произвеждане на тютюн.

Сега

7 животни от изолираното стадо в Болярово умряха

7 животни от стадото на Ани Петрова от Болярово са мъртви, заяви самата тя пред Радио 999. Тя и мъжът й не пуснаха овцете да бъдат убити, откакто управляващите откриха съществуването на чума в средата на лятото. Петрова съобщи неведнъж, че чума при нея и в Странджа няма, а оттогава държи изолирани животните. Сега съгласно нея гибелта е настъпила в резултат на преяждане - наложило се да отсъства от двора, животните са се промушили през оградата и са яли от складирана непреработена пшеница.

Капитал дейли

София ще даде 140 млн. лева на 7 компании за улични поправки

Уличните поправки в София ще бъдат разпределени сред 7 компании, които ще получат за услугите си минимум 140 млн. лева през идващите четири години. Това излиза наяве от оповестена на 4 септември социална поръчка, предложения за присъединяване в която ще се одобряват до 10 октомври. Кандидатите ще могат да се състезават единствено за една от седемте зони, на които ще бъде разграничен градът, като прогнозният бюджет е разпределен на равно по 20 млн. лева за всяка от тях.

Предвидената сума от 140 млн. лева е с 23 млн. лева по-малка от тази, която общината бе заложила в предходния сходен конкурс през 2015 година, когато настоящите поправки и поддръжката на пътищата в столицата бяха разпределени сред 6 компании. В реалност обаче е мъчно да се каже какъв брой тъкмо пари са получили предходните избраници или ще вземат бъдещите спечелилите в конкуренцията. Договорите им са като празни чекове, които могат се дописват безкрайно с спомагателни суми за изключителни поправки - процедура, която работи и при поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Дума

Ново повишаване на газа и парното през януари

Много е евентуално от 1 януари 2019 година да имаме ново нарастване на цената на газа. А оттова и ново повишаване на топлинната и електрическата сила в средата на отоплителния сезон, предвижда в изявление за ДУМА енергийният специалист Еленко Божков.

Вчера стана ясно, че КЕВР най-вероятно ще утвърди желаното от " Булгаргаз " покачване от близо 14% на цената на синьото гориво от октомври, откакто в собствен отчет комисарите го дефинираха като обосновано. Според Божков повишаването на газа ще се отрази най-сериозно върху цената на топлинната сила от " Топлофикация София " и ще бъде сред 8-10%. Каква ще бъде цената в другите градове следва да разберем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР