23-ма русенци са заявили писмено желанието си и ще съставляват

...
23-ма русенци са заявили писмено желанието си и ще съставляват
Коментари Харесай

Представителите на Обществения съвет по околна среда ще влязат на оглед в ТЕЦ - Русе

23-ма русенци са декларирали документално желанието си и ще съставляват Обществения съвет по околна среда към кмета на Община Русе в идващите две години

Тази сряда те ще имат опция да посетят на място индустриалната площадка на “Топлофикация Русе “ и да следят работата на новоизградената сероочистваща апаратура.

На последната си взаимна среща дружно жителите и администрацията показаха своите оферти за устав за активността на новата конструкция. Финалният вид бе одобрен със заповед на кмета, който е ръководител на експертно-консултативен орган, само че ще има само консултативен глас в съвещанията.

Участието в новата конструкция е на доброволни начала и безплатно. Нейни членове са представителите на разнообразни екорганизации, на университетските среди и бизнеса, както и жители, наранени директно или индиректно с екологичните въпроси на обитаемото си място. На идните съвещания на Обществения съвет ще могат свободно да участват и други русенци, които се вълнуват от тематиката.

Съгласно одобрения ред членовете на съвета могат да оферират политики и ограничения за възстановяване положението на околната среда, да провеждат акции и притеглят съидейници в тази връзка. Друга опция е присъединяване им в подготовката, осъществяването и мониторинга на стратегическите документи в областта на околната среда и Плана за интегрирано развиване на Община Русе.

Участниците ще могат да споделят и разпространяват положителни практики в региона на екологията и да сезират навреме способените държавни органи на територията на община Русе по въпроси, касаещи техни законово регламентирани пълномощия.

Целта на Обществения съвет е да се подтиква гражданския надзор и повече хора да вземат интензивно присъединяване по въпросите на околната среда. Една от стъпките в тази посока, и съгласно самите тях, е точно запознаването с работата на индустрията от близко, като Община Русе ще провежда сходни визити регулярно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР