„222 общини ще получат финансиране за проектите си. Всички кметове

...
„222 общини ще получат финансиране за проектите си. Всички кметове
Коментари Харесай

Петков: 222 общини ще получат финансиране за проектите си

„ 222 общини ще получат финансиране за плановете си. Всички кметове ще могат да осъществят значимите за тях планове. Средствата ще се разпределят по справедлив метод, с ясни условия ". Това разгласи министър-председателят в оставка Кирил Петков.
Прочетете още
По думите на районния министър в оставка Гроздан Караджов става въпрос за 418 милиона лв.. А плановете покриват население от 6 171 361 души в страната.

„ До края на деня ще обявим и окончателния лист, по който общините ще могат да идват от понеделник в Министерство на регионалното развитие и да подписват договори”, сподели още Караджов.

Министърът на образованието в оставка Николай Денков разгласи, че ще бъдат предоставени 70 млн. лв. на 175 образователни заведения - 151 учебни заведения и 24 детски градини. С преимущество ще се отпускат средствата за незабавни поправки и енергийна успеваемост.

България ще подписа през днешния ден контракт за седем кораба с полутечен газ от Съединени американски щати, разгласи Петков.

„ Условието за приемане на тези количества е идващият месец служебното държавно управление и служебното Министерство на енергетиката да обезпечат нужната инфраструктура от Гърция и Турция”, добави той.

Министър-председателят изясни, че ще има опция договорът да бъде доказан до 19 август. „ Така се дава опция на служебния кабинет, в случай че откри по-добра оферта, да я подписа или в случай че има усложнения с инфраструктурата - да няма разход за страната”, уточни министър-председателят.

Енергийният министър Александър Николов изясни, че с този контракт се дава опция за енергийна сигурност през идващите месеци. И посочи, че доставчикът са Съединени американски щати, не пожела обаче да спомене името на компанията.

„ Офертата е разграничена на две елементи. За 2022 година - три карга, а за 2023 година - четири. При осъществяване на програмата за трите карга до зимен интервал 2022 година има опция за подписване на нов контракт за идващите четири карга”, разясни още Николов.

Страната ни ще разполага с по един транспортен съд полутечен газ от октомври до април. „ В късните часове на вчерашния ден на първия транспортен съд му е обезпечено къде да пристане - в Гърция, с цел да може да се подсигурява енергийната сигурност през идващите месеци”, акцентира Петков.

Министър-председателят заключи, че кабинетът му дава опция на служебното държавно управление да закупи газ на цени към 30 $ под тези на европейските пазари.

Решенията на Министерския съвет

Премиерът разгласи, че е призната програмата за компенсиране на бизнеса за цената на тока с таван от 250 лева, считано от 1 юли до 30 септември. „ По същия метод подсигурихме 633 000 небитови крайни клиенти, които ще имат изясненост за цената на тока през идващите месеци”, сподели Петков.

Правителството е гласувало и 150 млн., с цел да продължи мярката за горивата. Едновременно с това е основана работна група сред митниците и Национална агенция за приходите за ограничение износа на нефтени артикули с съветски генезис, считано от 5 декември.

„ Това значи, че съветският нефт, който влиза, когато се преработи от „ Лукойл”, може да се употребява единствено за българския пазар. Това усилва доставките и подаването на количества към пазара ни и би трябвало да понижи цената на горивата”, сподели министър-председателят в оставка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР