22 години в Нови пазар помнят жестоко убийство6-годишната Деница изчезва

...
22 години в Нови пазар помнят жестоко убийство6-годишната Деница изчезва
Коментари Харесай

Педофил изнасили първокласничка и я удуши с пуловера й

22 години в Нови пазар помнят грубо ликвидиране
6-годишната Деница изчезва в новогодишната нощ, търсят я 5 дни

Извергът се жалва от неуместна килия

В град Нови пазар от 22 години помнят ужаса на едно от най-жестоките убийства, осъществявани в България. Новогодишната нощ на 31 декември 2000 година е най-кошмарната за фамилията на първокласничката Деница Петрова, която излиза да играе и повече никой не я вижда жива. Случайна среща с педофил-убиец прекатурва живота на околните й вечно. Месеци наред хората от града не пускат децата си сами нито на учебно заведение, нито на игри от боязън да не се повтори потресаващата покруса.

На 5 януари 2001 година жандармеристи, които претърсват региона след сигнал за изчезнало дете, се натъкват на страшна панорама. Тялото на 6-годишната Деница Петрова лежи захвърлено в блатни папури край шуменското село Могила. Момиченцето е изнасилено грубо, по-късно е удушено, ще откри по-късно правосъдният доктор. Само няколко часа са нужни на криминалистите, с цел да стигнат до изверга, направил жестокото закононарушение. Това е 53-годишният тогава Илия Илиев от варненския квартал „ Галата “. При разпитите той първо отхвърля, на него му е ясно, че го чака доживотна присъда. 
Притиснат от доказателствата, няколко дни по-късно споделя на проверяващите страшната история на гнусното ликвидиране.

Във съдбовния 31 декември 2000 година дребната Деничка излиза да си играе. Момиченцето има двама братя – по-големият на 10 година, а другият - още бебе на 15 месеца. През деня момичето било с татко си на лозето, с цел да занесат тор и да накъсат дрянови клончета за новогодишната баница. След това излязло пред блока. Първокласничката била сама на улицата, когато около нея минава Илия. Той заговаря детето, споделя му, че желае да го почерпи с лимонада и да го повози с велосипед. Доверчивата Деничка потегля с него. Варненецът я откарва в къщата на собствен прочут, където е отседнал. В нея няма никой – стопанинът Хасан и жена му отпътуват да честват Новата година при познати.

Илия към този момент е решил да изнасили момиченцето, само че взема решение да не го прави в къщата. Вероятно счита и да го убие, а по-късно ще му бъде мъчно неусетно да изнесе и скрие трупчето. Затова предлага да се разходят. Качва Деничка на рамката на колелото и потегля към полето. По-късно инцидентен козар ще си спомни, че е видял съмнителния мъж и ще звънне в полицията. Това се оказва решаващо за следствието. За да не бъде разпознат от него, Илиев се просва на земята, правейки се на пийнал, като прикрива с балтона детето. Около 19,30 ч. на полето той взема решение, че е намерил подобаващото място за страшното закононарушение, което ще извърши. Жестоко изнасилва момиченцето, по-късно го удушава с ръкавите на пуловера му, с цел да не го издаде. След това понася на ръце телцето и го захвърля на 100-200 м по-надолу в блатния папур. Връща се в къщата и умерено отваря бутилка, с цел да посрещне Новата година.

През това време фамилията на Деница на вятъра я търси на всички места. Роднини, познати и инцидентни хора от Нови пазар, чули за изгубването на момиченцето, обикалят от къща на къща и в покрайнините на града, само че на вятъра. Около 21 ч бащата подава сигнал в полицията. Пет дни десетки униформени и поданици на града търсят детето. Версията за похищение поради откуп е отхвърлена още първоначално - фамилията на Деница е оскъдно и няма пари. Още на първи януари криминалисти търсят Илиев при брат му, само че там го няма. След като откриват трупчето на 5 януари, извергът е разгласен за търсене. Същата вечер е открит в в дома си в кв. „ Галата “ във Варна. ДНК експертиза сподели с 99,99% сигурност, че кръвта по облеклата на Илиев е на Деничка. Наблюдаващият прокурор изготвя обвинителния акт за 2 седмици. Делото влиза в съда на 26 април и завършва след 3 съвещания. Педофилът палач получава доживотна присъда без право на подмяна. Делото се гледа при изключителни ограничения за сигурност, с цел да не се стигне до разпра и при закрити порти.

В залата са позволени единствено 30-годишната майка Елена Петрова и 33-годишният татко Пламен Петров. Илиев апелира, само че без резултат. През март 2002 година състав на Върховния касационен съд удостоверява най-тежката присъда. В правосъдната зала юристът му упорства, че мъжът не е изнасилил момиченцето. Убиецът твърди, че това е сторил приятелят му Хасан Реджеб, в чиято къща на първо време завежда детето и упорства за очна ставка с него. Доказателствата обаче са стоманени и магистратите са безапелационни, че създател на зверството е точно Илия.

Оттогава той е в единична килия в пандиза в Белене. През годините в Нови пазар се носят клюки, че се е самоубил в килията и че е погубен от други пандизчии. Нито един от тях обаче не е правилен. Семейството му се отхвърля от него и никой не е ходил да го види през всичките тези години. От килията килърът се занимава с писане на тъжби, които са над 300. Той е придирчив пандизчия и непрекъснато се оплаква. От неприятни условия, от къса врата на килията, поради която ставало течение, от размерите на помещението. Вина за убийството на Деничка обаче, най-вероятно не усеща.

След 2 опита за самоубийство
Бащата не претърпя нещастието и се обеси
20 години след жестокото ликвидиране на Деничка, татко й Пламен Петров постави завършек на живота си. Съседите му разказваха, че от самото начало той е приказвал единствено за детето си и че не може да живее с ужаса за гибелта на детето му. Според тях мъжът е направил през годините още два опита за самоубийство, само че те се оказали безуспешни. На 8 ноември 2020 година 53-годишният Пламен направил в мазето примка от ремък и висящ на нея. Това е и втората покруса в фамилията след убийството на Деница. Малко, откакто научава какво се е случило внучката, която е кръстена на нея, бабата Добра почива. Хората в Нови пазар помнят кошмара от 2000-та година, само че гледат да не приказват за него. Новогодишната нощ обаче връща всяка година ужаса, който са претърпели тогава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР