22 дружества не успели да изпълнят задължителните си инвестиционни намерения

...
22 дружества не успели да изпълнят задължителните си инвестиционни намерения
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Инфлацията, заплатите в сектора и пропуски в инвестициите, вдигат цената на водата

22 сдружения не съумели да изпълнят наложителните си капиталови планове за региона, сподели Иванов Най-драстично повишаване има във ВиК Берковица –  с 80% и ВиК Сливен – с 40%
Инфлацията, заплатите във ВиК бранша и неизпълнението на капиталовите планове на някои от сдруженията, подвигат цената на водата.

Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на чуването му в Народното събрание.

Той бе извикан от Антоанета Цонева, Стела Николова, Илина Мутафчиева и Катя Панева от ПП-ДБ, с цел да изясни пред депутатите, по отношение на покачването на цените на водата приблизително с 1% от 1 януари 2024 година

„ Повишаване на цената на водата във всички райони се дължи на няколко фактора. Първият са заложените стойности в бизнес проекта на всяко едно сдружение. Това е проект с 5-годишна реализация за интервала 2022 година – 2026 г. В този проект с изключение на, че се залага последователното повишаване на средствата за вложения,  като различен значим съставен елемент за установяване на цената се явява и годишното нарастване на заплатите на чиновниците във ВиК бранша с 15%. Това се прави в осъществяване на национално съглашение “, изясни Иванов.

Той сподели, че това съглашение е подписано от районното министерство, българският ВиК холдинг и синдикалните организации в бранша.

„ Ние би трябвало да осъществим това съглашение, което постанова годишно нарастване на заплатите на чиновниците “, сподели Иванов.

„ От друга страна ще кажа, че в по-голямата част от ВиК операторите,  50% от разноските им отиват точно за заплатите на чиновниците. Това значи,  че в случай че 50% отиват за хонорари, а ние усилваме с 15%, то сред 7-8% автоматизирано се покачва цената точно заради тази причина “, сподели шефът на КЕВР.

Следващата причина била годишната актуализация, която се извършала в основа на показателя на инфлация в страната.

„ ВиК операторите бяха одобрили бизнес проектите си през май юни, юли 2022 г. Индексът на инфлация се пресмята от датата на утвърждение на бизнес проекта до края на ноември, след което през декември пристигна нашето решение “, описа още той пред депутатите.

Припомни им, че инфлацията от май 2022 г.  до ноември е била 11,8%. От юни пък до ноември е била 10,9% и заключи, че не могат да не регистрират инфлацията, която е основен фактор.

Повишението на строителните материали и металите също не било за подценяване, тъй като се усили сред 50 и 100%.

„ Защо в някои региони на страната има такова съществено покачване? След завършването на 5- годишен регулаторен интервал, който завърши през 2021 година, през 2022 година в сходство с нормативните условия КЕВР прави оценка дали всяко сдружение е изпълнило своите капиталови планове, което е било финансирано посредством цената на водата. Оказа се, че 22 сдружения не са изпълнили своите вложения “, изясни Иванов.

Именно поради това, най-справедливото решение било да се понижи цената на водата в тези сдружения за 2023 година, тъй като казусът бил установен през 2022 година

„ Фактически, откакто цената беше понижена като наказателна глоба, в този момент се пресмята покачването не от естественото равнище, а от мощното понижение на цените и по тази причина се получава един %, който несъмнено подвежда всеки, който употребява тези данни “, изясни Иванов за какво се е получило такова фрапантно нарастване.

Той даде и образец с две от най-проблемните сдружения. Едното било ВиК Берковица, където покачването било с 80% и ВиК Сливен – с 40%.

„ Ако двете сдружения бяха изпълнили своите капиталови планове в полза на потребителите, покачването щеше да бъде 9% за Сливен, а за Берковица – 10% “, сподели той.

Това било обяснението за какво тези 22 глобени сдружения са с такова покачване – поради техни пропуски и несъблюдение на бизнес проектите им за тези 5 години.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР