2152 души са потърсили убежище в България през 2019 г.

...
2152 души са потърсили убежище в България през 2019 г.
Коментари Харесай

Колко бежанци са поискали убежище у нас?

2152 души са потърсили леговище в България през 2019 година Това излиза наяве от информация в уеб страницата на Държавна организация за бежанците (ДАЗД).

Според данните максимален е броят на афганистанците – 997 души. Следват сирийци – 487. В топ 5 на страните на генезис по брой подадени молби са още Ирак – 303, Пакистан – 98 и Иран – 93.

Само през декември у нас 82 лица без поданство са потърсили помощ. Те са били от 11 страни. 7 са получили статут на бежанци. На други 22-ма е показан филантропичен статут. Отказ от даване на интернационална протекция са получили 25 чужденци от 7 страни.

От ДАЗД разгласяват настоящите данни за прииждащите мигранти у нас. Предоставят се и графики, с които се онагледява броят на чужденците, търсещи протекция у нас.



Закрилата, която Република България дава на чужденци, включва леговище, интернационална протекция и краткотрайна протекция. Правото на леговище в Република България е регламентирано с Конституцията на Република България и Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Конституцията дефинира пълномощията на Президента да дава леговище. Съгласно член 27, алинея 2 от Конституцията „ Република България дава леговище на чужденци, преследвани поради техните убеждения или активност в отбрана на интернационално приети права и свободи. “

У нас има три регистрационно-приемателни центъра за бежанци за регистрация, настаняване и осъществяване на процедура навътре в страната. Те се намират в София, Харманли и Баня, като този в столицата има три поделения - "Овча купел ", "Враждебна " и "Военна рампа ".

През последните дни България ускори защитата по границата по отношение на усложнената обстановка в Сирия и решението на Турция да насочи бежанския поток към Гърция. Засега към нашата страна не се следи напор на мигранти. Властите обаче наблюдават изкъсо обстановката. Бе проведена даже среща сред премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Таийп Ердоган. Двамата ще беседват в Анкара. Ще бъде разисквано и настояването на Турция за повече помощ от страна на Европейския съюз за справяне с мигрантския въпрос. На този декор напрежението по турско-гръцката граница от ден на ден се изостря, като се приказва даже за филантропична рецесия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР