21 март е Международният ден срещу расовата дискриминация. На този

...
21 март е Международният ден срещу расовата дискриминация. На този
Коментари Харесай

На този ден: Приключва първата обиколка на Земята с балон

21 март е Международният ден против расовата дискриминация. На този ден през 1960 година 69 стачкуващи против апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях убити в тил. Сред убитите има дами и деца. 180 души са ранени. А в демонстрацията вземат участие 7000 души.

Декларацията на Организация на обединените нации от 20 ноември 1963 година тържествено утвърждава нуждата от бързо унищожаване на расовата дискриминация в целия свят, във всички нейни форми и прояви, както и от обезпечаване на схващане и ценене на достолепието на човешката персона. Мотото, под което се празнува 21 март, е " Обединени в битката против расизма: тъждество, достолепие, справедливост”.

Днес е и Международният ден на кукления спектакъл . Инициативата е на Международния съюз на куклените театри към Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Интересен факт е, че най-старият писмен документ, в който се приказва за куклен спектакъл, е опитът за автобиография на древногръцкия публицист Ксенофонт, датиран към 400-ата година преди новата епоха. В България кукленият спектакъл е учреден през 1946 година от Мара Пенкова с нейни персонални средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна дотация в поддръжка на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален спектакъл в България.

Днес е и Денят на хората, заболели от синдром на Даун. Състоянието е известно и като тризомия - спомагателна хромозома в 21-вата двойка. Английският доктор генетик Джон Лангдън Хейдън Даун разказва синдрома през 1866 година давайки му определението „ монголизъм “. Синдромът нормално се демонстрира вследствие на неточност при клетъчното разделяне. Няма пояснение за повода това да се случва.

Противно на схващанията, децата, наранени от това заболяване, не са умствено изостанали. Често при тях се следят хипотироидизъм, сърдечни нарушавания, невисок мускулен тонус, само че тези проблеми се преодоляват с лекарства и физиотерапия. Нарушения на зрението и слуха се демонстрират при към 30% от децата със Синдром на Даун. Статистиката сочи, че 80% от бебетата с генетичното заболяване са родени от дами под 35 годишна възраст.

През 1945 година България и Съветският съюз завършват сполучливо защитата на северния бряг на река Драва след Дравската интервенция . Тя е част от отбранителната Балатонска интервенция на Червената войска. На Първа българска войска с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е сложена задача за упорита защита по северния бряг на река Драва.

Хитлеристкото нахлуване има за цел да отвлече основните руски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи двете армии и да доближи река Дунав. Вермахтът нанася три удара, като главният е сред езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар, а другите два - по направление на Печ и през река Драва.

Успешното осъществяване на Дравската интервенция проваля настъпателните проекти на Вермахта, спомага за основаване на условия за настъпателната Виенска интервенция на Червената войска и по този метод форсира края на войната. Победата при Драва способства и за бойния авторитет на българската войска.

Загубите на българската войска наброяват 1614 убити, а ранените са към 2500.



През 1963 година е закрит пандизът Алкатрас. На еноименният остров, ситуиран напълно покрай Сан Франциско, в началото имало морски фар. По-късно той бил трансфорат във военна база, само че това се оказало стопански неизгодно. Затова през 1907 година зданието, намиращо се на острова, било превърнато във боен затвор, а през 30-те години - във федерален.



В Алкатрас са държани някои от най-опасните нарушители на Съединени американски щати през 1930-те и 1940-те години. Един от тях е Ал Капоне.

През годините са регистрирани 36 опита за бягство, като до скоро се смяташе, че множеството " смелчаги " са намерили гибелта си в ледените води на океана. Твърди се обаче, че един от тях може би се е увенчал с триумф. На 11 юни 1962 година Франк Морис и братята Джон и Кларънс Енглин съумяват да пробият дупка в стената, която води към длъжностен тунел. Вместо себе си, в килиите бегълците оставят кукли, които авансово са изработили от картон. Напускат пандиза по служебния тунел и се пробват да преплават залива върху плот, който по-рано са изработили от гумирани наметала.



Властите са уверени, че тримата са се удавили. Но родственици на братята Енглин настояват, че по-късно са получили от тях картичка, която е изпратена от Южна Америка. Наскоро в медиите се появи информация, че лицата на двамата са били засечени от изкуствен интелект, при обработка на фотоси от Бразилия.

Днес пандизът е трансфорат в музей и се посещава от хиляди туристи всяка година.



През 1999 година Бертран Пикар и Брайън Джоунс стават първите хора, обиколили Земята с балон. Пътешествието продължава 19 дни, 21 часа и 47 минути, или общо 478 часа. Двамата потеглят на 1 март от Швейцария и кацат в Египет. Изминават 45 755 километра. Джоунс получава няколко награди за достижението си. Швейцарецът Пикар пък се захваща със идващия си план, наименуван „ Слънчев подтик “.



21 март е рождената дата на публициста Боян Обретенов, актрисата Искра Радева, актьорите Гари Олдман и Матю Бродерик, политикът Ангел Джамбазки, футболиста Роналдиньо, певицата Емилия, сноубордиста Иван Ранчев и артиста Петър Байков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР