21 души загинаха, а близо 70 са ранени при атентат

...
21 души загинаха, а близо 70 са ранени при атентат
Коментари Харесай

21 са жертвите на атентата в Богота

21 души починаха, а близо 70 са ранени при атентат с кола-бомба в Колумбия. Мишена на нападението е полицейска академия в столицата Богота. Според управляващите офанзивата е дело на партизаните от Армията за национално избавление. Това е най-кървавото нахлуване в Колумбия от 2003 година насам.

Около 9:30 ч. сутринта локално време, в офицерската школа " Генерал Сантандер " в Богота нахлува сив автомобил. Блъска трима охранители и чупи бариерата. Секунди по-късно колата избухва.

Моментът не е определен инцидентно - в този ден в академията се организира гала за младите кадети. Взривеният автомобил е бил препълнен с най-малко 80 кг. експлозиви. Ударната вълна нанася вреди в целия квартал.
Андреас Пеня, свидетел: Експлозията беше толкоз мощна, че изпочупи прозорците в радиус от 5 пресечки. Марта Таркино, свидетел: Имах възприятието, че става земетресение. В началото не разбрахме, че е избухнала бомба.
Според следствието зад кормилото е бил 57-годишният Хосе Рохас - член на бунтовническата формация " Армия за национално избавление ". Специалист по експлозивите, който подготвял удара в продължение на 3 месеца.

Президентът Иван Дуке упрекна бунтовническите групировки за офанзивата и разгласи тридневен народен печал.
Иван Дуке, президент на Колумбия: Това не е нахлуване единствено против тези млади кадети, не е и против полицията. Това е нахлуване против цялото общество. Този терористичен акт няма да остане безнаказан.
Подобни набези бяха част от колубийската реалност във времето, в което управляващите водиха война с бунтовническата формация ФАРК. След като през 2016 година бунтовниците подписаха помирение с някогашния президент Хуан Мануел Сантос, насилието видимо спря.

Днес от ФАРК осъдиха атентата и го дефинираха като провокация и опит за всяване на напрежение. С идването на власт на настоящия президент Дуке, обаче, мирните договаряния бяха прекъснати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР