2032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември,

...
2032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември,
Коментари Харесай

2032 лв. средна учителска заплата от 1 септември

2032 лева да стане междинната учителска заплата от 1 септември, а непедагогическите експерти да получават приблизително 1 134 лева Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на обществените сътрудници в междинното обучение с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

На 6 юни МОН изиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лева в допълнение за предучилищното и учебното обучение. Първоначално тази сума остана отвън плановете за смяна в закона за бюджета, само че след това депутатите гласоподаваха 150 млн. лева за нарастване на възнагражденията, за прехрана и храна, както и за национални стратегии.

За нарастване на възнагражденията в детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка се отделят близо 54,5 млн. лева Учителските заплати се подвигат приблизително с 5%, а тези на непедагогическия личен състав – приблизително с 4%. За компенсации на напускащите просветителната система ще се изплатят 35,1 млн. лева в допълнение. Над 1,2 млн. лева повече се отпускат за училищен стипендии.

С 20% се покачва добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са планувани съвсем 5,5 млн. лева За компенсиране на по-високите разноски за храна с още 5 млн. лева се подвига нормативът за целодневната организация на образователния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите просветителните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за прехрана и режийни разноски. Това ще коства на страната над 26 млн. лева в допълнение. С 31% ще се усили нормативът за прехрана на дете в детските градини. За това са планувани съвсем 22,5 млн. лева.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР