2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у

...
2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у
Коментари Харесай

Бисер Петков: 2030 чужденци искат да са сезонни работници у нас през това лято

2030 задгранични жители желаят да работят като сезонни служащи у нас. Това става допустимо с помощта на подписаната конвенция на България с Молдова, която влезе в действие у нас на 14 март. Това сподели общественият министър Бисер Петков, откакто беше изслушан от отрасловата комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Спогодбата урежда опция за претовареност по всички 12 режима по Закона за трудова миграция и трудова подвижност. Българските работодатели имат право посредством организациите по заетостта да декларират нужда от работна ръка. Съответната работа в Молдова се ангажира с обезпечаването на работната мощ “, съобщи Петков и изясни, че първо работодателят би трябвало да подписа контракт със съответния служащ, след което той да пристигна да работи у нас.

Най-търсените служащи през лятото са камериери, готвачи, сервитьори, разясни министърът.

„ До през вчерашния ден 2030 са получили регистрация като сезонно заети лица. Ръстът по отношение на същия интервал на предходната година е два пъти, предходната година са били регистрирани за сезонна претовареност до 90 дни 1175 души. От тези 2030 чужденци 1470 са украинци, както и предходната година те доминират, по-късно идват жители от Киргизстан, Молдова и други “, добави още той.

Министър Петков разяснява и помощите за деца сираци, които се дават от началото на тази година.

„ Децата, които са останали без един или двама родители имат право на тази месечна помощ, ако не получават наследствена пенсия от умрял родител. Тази помощ се изплаща на живия родител или на настойника когато и двамата родители са умряли. Тя е в размер на 115 лева и се отпуска от организацията за обществено подкрепяне. За първите три месеца на тази година са отпуснати помощи за малко над 1000 деца “, посочи министърът и добави, че тя се отпуска по Закона за фамилните помощи за деца.

На въпрос каква е позицията на общественото министерство по отношение на настояването на бизнеса да не се заплащат първите три дни болнични, Петков отговори, че това искане е от 2010 година когато е било въведено поемането на първите три дни от работодателя. Той акцентира, че оттогава, бизнесът желае да се върне остарелият режим, при който те са поемали единствено първия ден.

„ В началото на годината работна група приготви план за изменение в Кодекса на труда, само че заради това, че не бяха подкрепени тези промени те не продължиха по-нататък. Беше сложено искане да се сложат на масата по-големи тематики, свързани с груповото трудово договаряне и обществения разговор и насърчаването им посредством промени в Кодекса. Затова ние сме в развой на основаване на работна група със обществените сътрудници, която ще работи за промени в Кодекса по тези огромни тематики “, съобщи Петков и добави, че на този стадий не стои на дневен ред промяна в режима нито на размера, нито на това кой ще заплаща първите три дни от болничния./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР