2023 година бе годината на подготовка - от един период,

...
2023 година бе годината на подготовка - от един период,
Коментари Харесай

Григор Сарийски: Един от основните проблеми на икономиката е нарастването на дълговете

" 2023 година бе годината на подготовка - от един интервал, който не беше изключително добър, към различен, който ще бъде доста по-лош. Защото, в случай че погледнем огромните течения в стопанската система, не можем да забележим на никое място поле за оптимизъм ". Това разяснява икономистът доцент Григор Сарийски.
По думите му един от главните проблеми освен на българската стопанска система, а въобще в света е повишаването на задълженията, и по-точно повишаването на разноските за тяхното обслужване:
" В резултат от нарастването на главните лихви на централните банки, разноските за лихви общо надвишиха бюджета за защита на Съединените американски щати, аналогична наклонност върви в Европа, просто с известно забавяне. Така че оценката на множеството икономисти, в това число и на икономисти от Международния валутен фонд е, че натрупването на все по-големи и по-големи задължения ще докара света до една дългова рецесия, с която ще бъде доста мъчно да се оправим с обичайните ограничения. И от тук насетне, упованията са за следващо понижаване на лихвите, т.е. това значи връщане на инфлацията, това значи и потапяне в същия оня безпорядък, от който по този начин усърдно се опитахме да избягаме. Вече огромна част от хората, от икономистите, считат, че сме към този момент избягали, само че в действителност не - това е отсрочване, само че не и дефинитивно решение на казуса ", означи Сарийски.
Той акцентира, че безработицата е почнала последователно да се усилва и съгласно него има пиедестал, който ще поддържа тази наклонност:
" Защото виждаме намаляването на националното произвеждане, виждаме потъването на някои от нашите съществени търговски сътрудници в криза. Германия към този момент претърпя една техническа криза, само че се е запътила към втора криза, което значи ограничение на бизнеса, ограничение на работните места, усложнения с изплащането на заплатите или най-малкото усложнение с поддържането, с догонването на темпа на инфлация. И това значи, че хората ще би трябвало да работят още повече, с цел да могат някак да свързват двата края. В този смисъл, без значение какво е желанието на хората, действителността ще бъде напълно друга от това, което ние желаеме. И апропо, това е една наклонност, която се разгръща въобще в света към ограничението на икономическата интензивност ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР