2023 г. беше феноменална година за концептуалните автомобили и за

...
2023 г. беше феноменална година за концептуалните автомобили и за
Коментари Харесай

ТОП 10 на концептуалните автомобили, представени през 2023-а

2023 година беше феноменална година за концептуалните коли и с цел да я отбележим, ни се прииска да създадем лист с 10-те най-хубави концептуални автомобила на годината.

Повечето години носят своя дял от авангардни концептуални коли, които наподобяват напряко като от Gran Turismo (и някои от тях са такива), само че има и доста други концепции, които заслужават повече от „ светлината на прожекторите “.

Макар че някои от концепциите в този лист в никакъв случай няма да стигнат до серийно произвеждане, въпреки всичко е вълнуващо да се види в какви направления се движат автомобилните производители.

Избрахме десетте си обичани концепции на годината, само че не ги подредихме в избран ред, тъй като има прекалено много невероятни концепции, от които да избираме. Представените концепции са определени предвид на техния извънреден дизайн, софтуерен прогрес и/или просто „ уау “ фактор и считаме, че успяхме да подберем най-хубавата селекция от това, което предложи годината.

Класацията е дело на автомобилни неуморни джуджета от работилницата CarBuzz, които работят и по време на празници.

1. Genesis X Gran Berlinetta VGT Concept

Първата идея в действителност е нещо като от Gran Turismo, защото ще дебютира в Gran Turismo 7 при започване на идната година. Това е следващата от дългата поредност концепции Vision Gran Turismo, които са украсявали екраните ни от производители на първокласни и екзотични коли, и е първата от Genesis. 

Като превъзходна интерпретация на философията на марката за „ атлетична грациозност “, извънредно дългият и състезателен GT е облечен в привличащ погледа колорит на оранжевото Magma и е оборудван с ситуиран начело в средата Lambda II V6, който благодарение на електроника създава 1071 к.с. и 1336 Нм въртящ миг.

Мотивът с паралелните LED ленти може да се види, както при предните светлини, по този начин и при стоповете, а също така към този момент беше забелязан при хипотетичното серийно произвеждане на X Concept и при някои серийни модели на марката.

Дизайнът е див, с типично минималистичен интериор, който държи лидера фокусиран върху пътя, пистата, калдъръма или каквото там. Ще се създава ли в миналото? Малко евентуално е, само че като се има поради, че McLaren съумя да вдъхне живот на Solus GT, „ в никакъв случай не казвай в никакъв случай “.

2. BMW Concept Touring Coupe

Няма нищо по-хубаво от едно BMW с форма на обувка на смешник, което да разведри деня ви. Един от най-дивите коли, създавани в миналото, Z3 M Coupe не приличаше на нищо друго на пътя с помощта на своите пропорции.

За да възвърне част от тази популярност и в същото време да отдаде респект на BMW 328 Touring Coupe от 1940 година, популяризирало се с Mille Miglia, както и на моделите BMW Серия 02 Touring, първокласната марка дебютира с този неповторим концепт, основан на Z4 Roadster, на Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023.

Купето носи неповторима по рода си багра, наречена Sparkling Lario, с вградени сини стъклени люспи, които отлично контрастират със златния цвят на колелата и тапицерията. Интериорът е изпълнен с кожа в двуцветна цветова скица от светлосиво на арматурното табло и горната част на вратите и прелестно седефено кафяво изпод със смели шевове. 

Задвижван от един от вездесъщите шестцилиндрови мотори на марката, дизайнът е ориентиран по-скоро към лукса, в сравнение с към представянето, което може да разочарова някои.

Спортен или не, в случай че BMW реши да го създава и да го остойности уместно, си представяме, че всяка численост ще бъде разпродадена за нула време.

3. Mercedes-Benz Vision One-Eleven

Никоя имитация не обобщава тази идея по-добре от тази, казана от Гордън Вагенер, основен дизайнер в Mercedes: „ Нашата цел в Mercedes-Benz не е да вършим стайлинг – нашата цел е да сътворяваме икони. “ Мисията е изпълнена, споделяме ние. 

Vision One-Eleven ни връхлетя изведнъж и беше всичко, за което можехме да в продължение на една седмица. Вдъхновен от пробните коли C 111 на Mercedes, основани през 60-те и 70-те години на предишния век, той е по едно и също време ретро и съвременен, поднасяйки на очните ни ябълки iconic дизайн, който наподобява, че би се вписал идеално в Cyberpunk 2077.

Нисък, с изнесена напред кабина, автомобилът е облян в наситено медно оранжево и се отличава с LED осветяване, което засрамва Hyundai Ioniq 5. Футуристичните линии не престават и в интериора, където крещящата цветова гама и въодушевената от галактическия век стъклена повърхност го вършат да наподобява по-скоро като нещо от Флаш Гордън или от каталога на Oakley от 90-те години, в сравнение с като актуален Benz, само че някак си съумяват да създадат дизайна още по-привлекателен.

Разбира се, той разполага с напълно електрическо задвижване, като новите мотори YASA и батерията с водно изстудяване дават обещание вълнуващи характерности. Освен това функционалности като добавена действителност и неповторимо по рода си предно стъкло дават обещание да създадат гражданска война в шофирането, т.е. в случай че съумеете да спрете да зяпате автомобила, с цел да седнете зад кормилото.

4. Toyota FT-Se

FT-Se може да е минал под радара ви, само че ние имаме вяра, че заслужава възхищението ви. Да, това е още един оранжев концептуален автомобил, само че този ръбест, снишен състезателен автомобил оказва помощ да се усилят очакванията ни за правоприемник на MR2. Освен поразителната осанка, той се отличава с интериор в сиво и синьо, който е обичайно футуристичен (о, какъв оксиморон) с волан вид щурвал и неповторими детайли „ синя пчелна пита “.

Разкрит на Японското ревю за подвижност 2023 година, не се споделя нищо за представянето му, като се изключи че е създаден, „ употребявайки моторните спортове като насочна точка “.

Очаква се напълно електрическо задвижване, както и потреблението на идната технология за твърдотелни акумулатори на компанията, обещаваща пробег от над 800 км. Компанията към този момент има проекти той да се появи като сериен модел през 2027 година, тъй че чакаме повече детайлности с наближаването на тази дата.

5. Mazda Iconic SP

Ако нападателната ъгловатост на предходната идея не е по ваш усет, то тази идея на Mazda сигурно ще успокои копнежа по грациозност.

Също по този начин оголен на Японското ревю за подвижност 2023, няма по какъв начин да не забележим вдъхновението от предходните спортни коли с роторен мотор на марката през призмата на сегашния дизайнерски език KODO.

Това е изчистен, грациозен и напряко хубав дизайн, който става още по-добър с помощта на хибридния задвижващ елемент с роторно задвижване.

Електрическите мотори и роторният мотор се комбинират, с цел да произведат 365 конски сили в автомобил, който тежи малко под 1360 кг.

Той е по-дълъг от RX-8, който ще наследи, само че междуосието му е по-късо и се възползва от съвършеното систематизиране на тежестта в съответствие 50:50. А и разполага с порти вид „ пеперуда “, както и с превъзходен интериор.

Когато CarBuzz го отразява за първи път, споделят: „ Ако Mazda не пусне този автомобил в произвеждане, това ще бъде закононарушение против общността на автомобилните запалянковци “. Подкрепяме това изказване и единствено се надяваме, че Mazda изчаква, преди да направи публично известие за произвеждане.

6. Porsche Mission X

Още една страхотна идея, която не чакахме, Porsche счита, че 75-годишнината му е идеалният миг да показа наследника на 918 Spyder. Поразителен, превъзходен и толкоз кафяв. Всички знаехме, че компанията ще показа нов хиперавтомобил, само че не мислим, че някой е очаквал това.

Компанията посегна към всичко през миналите си 75 години, с цел да сътвори нещо, което ще даде тенденция за идващите 75 години.
Врати от спортните коли за Льо Ман, стъклен купол от 917, фарове, сходни на 906, 908, 918 Hybrid и 919 Hybrid.

Компанията желае този автомобил да бъде съвършената композиция от моторен спорт и разкош, откъдето идва и неповторимата багра Rocket Metallic и първокласната кожа в интериора.

Тъй като това е автомобилът на бъдещето, това значи, че той ще бъде напълно електрически, с 900-волтова архитектура. Porsche желае той да бъде най-бързият автомобил на Нюрбургринг Нордшлайфе, на който му е позволено да се движи по елементарни пътища. Не най-бързият електрически автомобил, а най-бързият автомобил, който ще разполага със съответствие на мощ:тегло 1:1, с цел да подкрепи това начинание.

Визуално концептът наподобява съвсем подготвен за произвеждане и поради какъв брой позитивна беше реакцията при представянето му, се съмняваме, че компанията ще промени доста от първичния му дизайн.

7. Polestar Synergy

Polestar показа Synergy на автомобилното ревю IAA Mobility в Мюнхен през миналия септември и това „ взриви “ публиката. В резултат на състезанието Polestar Design Contest компанията помоли дизайнери от целия свят да изпратят оферти, с цел да получат късмет да ги трансфорат в действителен модел.

Synergy е кулминационната точка на работата на трима дизайнери, като и тримата са работили в естетика, с цел да основат това произведение на изкуството.

Всеки от дизайнерите внася разнообразни концепции в плана, като екстериорът е въодушевен от акулата чук и от материали, които остаряват красиво с времето. След това интериорът, в който има единствено едно място, се основава на концепцията за „ комфорт и надзор “.

Дизайнът припомня на Aston Martin Valkyrie, посипан с щипка Polestar 6. Разделените фарове и правоъгълната задница са открояващи се детайли, а кой не обича кокпит, който се отваря напълно, с цел да влезе?

Съобщава се, че компанията обмисля мощно лимитирана индустриална серия, като се има поради реакцията на обществеността. Направи го, Polestar. Направи го.

8. Caterham Project V

Ето какво би трябвало да знаете за Project V: напълно електрически състезателен автомобил със мотор откъм гърба с мощ 268 к.с., пробег от 320 км, 2+1 или 2+2 места и лично тегло под 1224 кг. Това значи, че той ще тежи по-малко от Subaru BRZ или Toyota GR86 и напълно малко повече от Mazda Miata, като в същото време ще бъде по-мощен от всички тях. Заинтригуван ли сте? Ние също.

Лекотата е от изключителна значимост за Caterham и компанията няма да разреши на електрификацията да попречи на това, както направиха доста други марки. На всичкото от горната страна автомобилът ще има леки и елегантни пропорции, каквито би трябвало да има един английски състезателен автомобил, и ще се продава на дребно за по-малко от шестцифрена сума.

Компанията се стреми към дата на стартиране на пазара някъде към края на 2025 г./началото на 2026 година, само че допускаме, че това не е толкоз твърдо закрепена цел. Надяваме се, че ще забележим серийната версия някъде в края на идната година, само че към този момент концепцията е всичко, което имаме за електризиращи мокри сънища на автоентусиасти, които си припяват „ Ток по тялото “.

9. Volkswagen ID. GTI

GTI ще бъде електрически, а на пазара ще се появи VW ID.
GTI Concept е първата визия за бъдещето на този „ парещ хечбек “.
На базата на ID. 2all, „ Grand Touring Injection “ се трансформира в „ Grand Touring Intelligence “ и ще бъде 9-ото потомство на автомобила, който за първи път дебютира през 1975 г. 

Компанията схваща какво е направило най-известния ѝ модел толкоз обичан през всичките тези години и възнамерява да резервира формулата същата даже при електрификацията.

Това значи, че напълно електрическият автомобил ще продължи да бъде единствено с предно предаване и възнамерява да употребява фамозната система за блокиране на предния мост, което ще го направи първия електромобил с такава система.

Запазвайки класическата формула на хечбека, компанията подсигурява, че цената ще остане ниска, като се стреми да доближи 33 000 $.

Като се има поради, че това е електромобил, би трябвало да се чакат типични електрически хитринки от него. Знаем, че компанията обмисля прибавянето на екран и звуково оформление на мотора, с цел да имитира GTI от минали години, само че не възнамерява да прибавя подправени предавки (да симулира ръчна скоростна кутия), както се говореше преди. Производствената версия е доказана за 2026 година, като единственият въпрос, който остава, е дали ще стигне до Щатите.

10. Toyota Tacoma X-Runner

Когато започнахме този лист, казахме, че не сме ги подредили в избран ред, тъй като има прекалено много невероятни концепции, от които да избираме. Ако би трябвало да ги подредим обаче, бихме сложили Tacoma X-Runner преди всичко просто тъй като е прекомерно крепък и може да влезе в произвеждане. Никой не е очаквал Toyota да вземе хибридния i-Force V6 от Tundra и да го постави в модифициран пикап Tacoma.

Представен на ревюто SEMA, това е пълностоен актуален X-Runner. Задвижващият елемент е върхът на айсберга, защото е оборудван със заден мост от Tundra със съответствие 4,30:1 и блокиращ диференциал. И в този момент се намира на пневматично окачване с втвърдени пружини и амортисьори Bilstein.

След това е обгърнат в съвършения съвременен аеропакет за X-Runner с солиден накрайник на предния похлупак, 21-инчови черни джанти TRD, синя багра за каросерия Speedway Blue и даже странична изпускателна система.

Когато CarBuzz беседва с Шелдън Браун, основен инженер на Toyota USA, за концепцията, той загатна, че в случай че има задоволително поддръжка от страна на обществеността, има късмет тя да влезе в произвеждане. Така че, в случай че към момента не сте се появили персонално в централата на Toyota с искане за сериен X-Runner, в този момент е вашият миг да блеснете.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР