2021-ва - година, белязана от дълбока парламентарна и политическа криза,

...
2021-ва - година, белязана от дълбока парламентарна и политическа криза,
Коментари Харесай

2021-а: Кризи, избори, апатия към здравето и надежда за бъдещето

2021-ва - година, белязана от дълбока парламентарна и политическа рецесия, с редица проблеми, кавги и разцепление. И още веднъж под знака на Covid-19 повече от всеки път се заприказва за пари, банкрути и невъзможност. Живот в клопката на пандемията, с най-ниска имунизация в Европейския съюз и с незаинтересованост към здравето.

2021-ва се оказа годината на избори - които задълбочиха разделянето. Мирисът на властта опияни мнозина, а хората, колкото имаха вяра, толкоз и махаха с ръка от обезсърчение и губеха доверие във водачи и институции. Макар и малко, имаше и лъч вяра за бъдещето.

Последни по имунизация в Европейски Съюз

Ваксината не стана неизменима част от живота ни. Минахме през няколко Covid талази, от началото на пандемията изгубихме над 30 000 души, само че опитите за всеобща имунизация на популацията доближиха до малко над 30 на 100, което ни сложи на последно място в Европейския съюз. Политическата рецесия оказа фрапантно въздействие в здравния бранш. Смениха се трима здравни министри. Направиха се опити за промени. Не липсваха и кадрови рокади.

3+1 избора

Усещането, че животът ни си отива около многото избори се настани в душите ни изключително през тази година, в която упражнихме вота си на три следващи избора за парламент и един за президент. Въведе се всеобщото машинно гласоподаване, показни полицейски акции се опитваха да борят пазаруването на гласове, а Централната изборна комисия, раздирана от кавги, оцеля и съумя да избави изборния развой.

Три Народното събрание

През годината изпратихме в историята три Народното събрание - 44-ти, 45-и и 46-и, станахме очевидци на учредяването на 47-тото Народно заседание, което постави завършек на месеците на политически разтърсвания с избирането на ново постоянно държавно управление с министър председател Кирил Петков. През годината най-висшата държавна институция в парламентарната ни република сподели нелицеприятния си образ, стана обект на поредност от кавги и провокира тежки катаклизми и раздори.

Втори мандат

Битки, победа и смяна - това са три от основните думи, които белязаха годината за президента. Румен Радев и Илияна Йотова бяха избрани отново за втори мандат на " Дондуков " 2. В изискванията на политическа рецесия и дълъг цикъл от избори най-постоянна се оказа краткотрайната власт. Тази година президентът назначи поредно две служебни държавни управления, които управляваха седем месеца.

Възход и крушение

Бурната политическа 2021-ва и трите парламентарни вота в нея доведоха до появяването на доста нови обединения и разумно - до промяна на към този момент одобрените. Някои от партиите означиха напредък, само че не съумяха да го задържат. Други шумно се провалиха, а трети - макар електоралния срив в последна сметка се добраха до властта.

Инфлация и зелен преход

Новото държавно управление пристигна с желанието за по-малко помощ в бизнеса, преустановяване на практиката на отваряне и затваряне и приоритизиране на имунизацията. Значителното повишаване на тока и горивата докара до прогнози за повече от 5% инфлация в края на годината, а семействата усетиха нарастването най-много в цените на храните. Протести с претенции за поддръжка в рецесията изведоха множеството сектори на улицата, а песимистичните упования на хотелиери и ресторантьори се опровергаха от родните туристи. България уточни датата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове и с Плана за възобновяване и резистентност направи първата си крачка по пътя към зеления преход и зелена стопанска система.

Бюджет 2022

В наситената с избори и стопански турбуленции година написването на бюджет за следващата година се оказа непостижимо, само че към този момент отговорността е в ръцете на амбициозния Асен Василев, който един път призна, че няма терзание да го назовават " ляв популист ", откакто с предлаганите от него ограничения в България ще се живее по-добре. Дали ще запише пари от Плана за възобновяване в Бюджет 2022, още не е ясно, откакто в петък министър председателят разгласи в Брюксел, че той ще бъде модифициран за следващ път.

Училище от отдалеченост

Трета образователна година под знака на пандемията. Онлайн образованието се оказа съществено предизвикателство за възпитаници, учители, учебни шефове, родители. Дистанционно се наложи да учат даже децата от 1 до 4 клас, а по-големите възпитаници натрупаха седмици в онлайн среда, поради което родителите им излязоха на митинги. Онлайн образованието не пощади и студентите.

Изкачване в международната просвета

Докато компания на Джеф Безос стартира продажба на билети за пътувания в Космоса, Илън Мъск даде поръчка, че след три години може да приземи хора на Луната, а в последните години Китай съумя да стъпи на Луната и Марс, а Русия изстреля артисти, с цел да снимат филм в Космоса, родните ни учени декларират, че даже и с малко финансиране България прави международна просвета. И тази година защитаваха името на страната ни по света. Заявката за продължение на финансирането за научни планове има от новите ръководещи.

Червен килим и опакована арка

Eдин роман за триумфите на българските създатели по света. Двама наши писатели сграбчиха огромни европейски награди за литература. Благодарение на известното ни сопрано Соня Йончева - Пласидо Доминго пя в центъра на София, а 60-годишната фантазия на Христо Явашев - Кристо да опакова един от знаците на Париж - се сбъдна, въпреки и година след гибелта му. Безспорно е достижението на Мария Бакалова, която се подреди на аления килим до едни от най-известните актриси в Холивуд.

Виолета Ашикова,

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР