2020-а няма да бъде година на обрати, вкл. в България.

...
2020-а няма да бъде година на обрати, вкл. в България.
Коментари Харесай

В България и по света: какво може да се случи през 2020 година

2020-а няма да бъде година на обрати, включително в България. Изборът на Гешев сподели, че ГЕРБ и Движение за права и свободи добре са си разделили страната. А единственият късмет за предварителни избори е в случай че горе се скарат, както при рухването на КТБ, предвижда проф. Ивайло Дичев в публикация за Дойче Веле.

В България - година без (предсрочни) избори

Това ще е една от редките години без избори. Властта преодоля рецесията с жилища и тераси; някак залъга медицинските сестри, които Меркел така и така вика на работа; на път е да тушира и напрежението към пресъхналия Перник като пусна напред министър Караниколов, който явно е непричом, а търсенето на същинските виновници отсрочи за неопределеното време. Вярно, че с театралното излизане на " Атака " от обединението болшинство към този момент няма, само че изборът на Гешев сподели, че Движение за права и свободи и ГЕРБ добре са си разделили страната. Отваря се поле за шантаж от дребни играчи, само че господин Борисов знае по какъв начин тихомълком да се оправя с такива обстановки.

Повечето медии бяха кооптирани от властта и услужливо пускат димки за джендъри и норвежки кръвопийци; на митинги към този момент рядко виждате повече от сто-двеста индивида, а технологията на контра-протеста обезсърчава в допълнение. В Българска социалистическа партия не се обрисува водач, който да оспори властта на злощастната госпожа Нинова; с общопартийното гласоподаване тя си обезпечи служебна победа и надлежно по-нататъшно обезличаване на партията. Няма обединен водач и дясната съпротива, барикадирана в центъра на София. Още не виждаме кой, оттатък сценаристите, взе участие в партията на господин Трифонов, а за какво разискват предполагаем протест на Цветанов, аз не разбирам. Всъщност единственият късмет за предварителни избори е май там горе да се скарат както стана при рухването на КТБ - само че тази тематика оставям на психолози и астролози.

Нова икономическа рецесия?

Една незнайна, това е икономическата рецесия, която чакаме от предходната година. Растежът към този момент боксува, Брекзит удари Европа, а безумните търговски войни на Тръмп - света като цяло. Очаквана промяна или срив? Икономистите залагат на първата поради към момента нулевите лихви, новите софтуерни и зелени пространства за вложение, а и самата американска стопанска система, която гълтам парите ни като черна дупка. Дори да има срив, той ще доближи до нас с година забавяне (2008-а ни удари през 2009-а). Както знаем повишеният ни оптимизъм не е обвързван с победи (освен за Евровизия): ние тук гледаме да оцеляваме. Вероятно това е смисълът на проклетата шаблонност, с която ни обработват от известно време - традиция значи повтаряне: баница - мартеници, честване на Левски - несполучлив избор на съмнение...

Не ми се коства и че вълната от митинги, заляла света (без героичната ни татковина), ще докара до " промяна на системата " таман следващата година. Макрон взе да отстъпва по детайли от пенсионната си промяна, някои профсъюзи почнаха да поставят оръжие. Прогресистки сили овладяха огромните градове на властнически страни - Москва, Истанбул, Варшава, Будапеща. Но дали ще последва срив на съответните режими? Засега новият популизъм, съчетаващ народен нарцисизъм, традиционалистка измислица и обществен популизъм, е в цветущо здраве.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР