2020-а е била най-зелената година за електрическата система във Великобритания,

...
2020-а е била най-зелената година за електрическата система във Великобритания,
Коментари Харесай

2020-та - най-зелената година за Великобритания

2020-а е била " най-зелената година " за електрическата система във Англия, заяви операторът на английската електропреносна мрежа National Grid, представен от Ройтерс. Компанията е отчела рекордни стойности на силата от възобновими източници и най-дългия интервал без потребление на въглища от индустриалната гражданска война.

Страната е била захранвана без помощта на въглища над 5147 часа (тоест близо 215 дни) през 2020 година по отношение на 3666 часа през 2019 година, което прави 40% повече, демонстрират данните на оператора на мрежата. За съпоставяне ТЕЦ-овете на въглища са обезпечили 1,6% от английското електричество през 2020 година, по отношение на към 25% преди пет години.

Рекордът за най-голям дял на вятърна сила е бил усъвършенстван няколко пъти през 2020 година, като на 26 август тя е осигурила рекордните 60% от електричеството във Англия.

Слънчевата сила също е сложила връх, осигурявайки 1/3 от електричеството в страната за няколко дни през май, заяви операторът на английската електропреносна мрежа.

Англия цели да реализира нулеви чисти излъчвания до 2050 година, за което ще е належащо огромно нарастване на каузи на възобновимата сила. Значителните интервали, през които не е създавана електрическа енергия от въглища, и рекордните нива на сила от източници с нулеви въглеродни излъчвания са били основните фактори, наред с рекордно ниското търсене на електричество по време на карантината в цялата страна, съгласно оператора на електропреносната мрежа. Мерките, наложени от управляващите на семействата и бизнеса, с цел да се спре разпространяването на ковид, са намалили търсенето на електричество предходната година. Англия възнамерява да затвори въглищните си електроцентрали до 2024 година като част от напъните за реализиране на задачата за нулеви излъчвания до 2050 година

През предходната седмица сходни данни бяха регистрирани и в най-голямата стопанска система в Европейски Съюз – Германия, където през 2020 година са били генерирани 42% по-малко парникови газове по отношение на равнището от 1990 година.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР