2018 г. не бе подмината от увеличение на местни данъци

...
2018 г. не бе подмината от увеличение на местни данъци
Коментари Харесай

Отново ръст на местните данъци и такси в някои общини

2018 година не бе подмината от нарастване на локални налози и такси, въпреки явлението да не е по този начин всеобщо, както през 2017 година

Дългогодишната традиция сочи, че в първите две години от мандата на локалната власт данъците се покачват, а в последните две това се случва рядко. Догодина предстоят общински избори и заради тази причина скокът не е всеобщ, написа в новия си брой вестник " Сега ".

Увеличението обаче провокира много кавги там, където се случи. Общинският съвет на Перущица " зарадва " жителите си със скок от 86% на битовата такса " боклук " . Мотивът на локалната власт бе, че таксата не е била променяна от много години, а в това време тройно поскъпнали заплащанията за извозването към депото в Цалапица. През февруари стотици поданици на Перущица се подвигнаха на митинг. Те бяха недоволни освен от повишаването и досегашното неприятно качество на услугата, само че и заради обстоятелството, че в градчето има много противозаконни постройки, чиито жители нищо не заплащат и товарят със отговорности останалите поданици. Казусът следва да бъде решен правосъдно.

Драма има и в Кърджали. Градът е от дребното регионални центрове, където данъците бяха увеличени. Данъкът върху недвижимите парцели скочи от 1.2 на 1.8 промила за физическите лица, а за компаниите - от 1.3 на 2.0 промила. Драстично - сред 10% до 50 %, нарастна и автомобилният данък .

Областният шеф Никола Чанев (ГЕРБ ) нападна правосъдно решението, взето от болшинството на Движение за права и свободи в общинския съвет. Според него повишаването не е стимулирано. Дело към момента не е планувано. Казусът в действителност е по-заплетен - общинарите подвигнаха данъците и през 2017 година, предходният регионален шеф Илия Илиев апелира, а общината взе да ги събира авансово. За имотния и автомобилния налог Върховен административен съд задължи общината да връща надвзетите суми, а за такса " боклук " решение на последна инстанция към момента не е взето, само че най-вероятно още веднъж ще бъде против повишаването. " Сега общинският съвет просто реши да увеличи всичко до равнищата, които смяташе предходната година ", изясни пред " Сега " Чанев.

Данъкът за недвижими парцели и таксата за битови боклуци се увеличи и в някои бургаски квартали - " Меден рудник ", " Сарафово ", " Ветрен ", " Банево ", " Рудник " и " Черно море ". Мотивът на локалната власт е, че от крайградски зони са се трансформирали в квартали.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР