2017-а година е доста успешна за българското кино. Това каза

...
2017-а година е доста успешна за българското кино. Това каза
Коментари Харесай

Геновева Димитрова: 2017-а година е доста успешна за българското кино

2017-а година е много сполучлива за българското кино. Това сподели кинокритикът Геновева Димитрова в изявление за предаването „ 12+4 “.

Появиха се невижданото количество от 19 пълнометражни и 24 късометражни кино лентата, като 18 от пълнометражните са подкрепени от Изпълнителна организация „ Национален кино център “, т.е. основани са с държавна дотация, а два от филмите са самостоятелни. Дебютите са 9. Това е нещо, което предходната година не можехме и да сънуваме. Тогава бяха единствено 2, добави тя.

Най-ярко представянето на българското игрално  кино се състоя на фестивала „ Златна роза “ във Варна, уточни тя: Тогава се видяха филмите в подтекст и се оказа, че наклонността на новия обществен натурализъм, заложена от предходната „ Златна роза “, е продължена единствено с един филм - „ Яростни направления “ на Стефан Командарев, фокусиран върху една нощ на софийски водачи на такси, чийто път пред феновете потегли доста сполучливо от Кан и от 26 януари ще излезе по кината. Трупаха се доста градски филми, разположени най-често в София.

Според нея, режисьорът на „ Възвишение “ Виктор Божинов е съумял да резервира духа на романа на Милен Русков: Виктор е съумял да внесе едно модерно звучене на патриотизма и на демитологизацията на героите от нашето Възраждане. Мисля, че това е едно от най-големите достижения на българското историческо кино през последните години, макар че филмът си има недостатъци.

Може да чакаме доста забавни филми през идната година, заяви още Геновева Димитрова. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР