2016-та година е вече в историята и по отношение на

...
2016-та година е вече в историята и по отношение на
Коментари Харесай

Космическата 2017 година: Какво да очакваме?


2016-та година е към този момент в историята и във връзка с космонавтиката беше чудесна! 2017-та също има изгледи да бъде чудесна, само че още веднъж би трябвало да припомня – мъчно е да се планува какво ще се случи даже и за една година напред – отлаганията в космонавтиката са предписание и се случват непрекъснато, също така могат да се случат и други събития, които са били към този момент отлагани през години, само че в този момент им е пристигнало времето.

Да стартираме със събитията в Съединени американски щати. След два следващи мандата президентът на Съединени американски щати Барак Обама ще съобщи властта в ръцете на новоизбрания претендент Доналд Тръмп. Очакват се доста огромни промени за НАСА. Барак Обама постановяваше курс за пилотиран полет до метеорит през 20-те години, последван от пилотиран полет до Марс през 30-те. Политиците обичат да приказват за полети до Марс в по-далечното бъдеще – от една страна има цел и галактическата общественост стои спокойно и не подвига протестен звук, само че въпреки това далечната дата е отлично опрощение да не се прави дълготрайна политика.

Но разликата сред 2017-та година и 2009-та, когато встъпи за пръв път в служба Обама, е че макар финансовия дефицит НАСА свърши много значими неща. Космическата тежкотоварна ракета SLS е в развой на градеж и скоро предстоят първите проби за иден безпилотен полет през 2018 година, който ще включва облитане на Луната на транспортен съд “Орион ” в роботизиран вид. Наближават 20-те години. От сериозна значимост е да се вземе решение какво най-сетне се обрисува да прави НАСА. Доналд Тръмп се е обкръжил с републикански съветници, които не просто не са огромни фенове на пилотираните полети на Марс, а някои от тях намерено лобират за осъществяване на пилотирани задачи до Луната.

И по този начин, ще се трансформира ли #MissionToMars в #BackToTheMoon? Напълно е допустимо и предстоящо! Луната е надалеч по-реалистичен вид от Марс. Тъй като има към този момент разполагаем първичен хардуер – ракета SLS и транспортен съд “Орион ”, идното решение ще се окаже сериозно значимо, защото след него НАСА ще стартира да строи тясно профилирания хардуер, който според от това дали са астероидни, лунни или марсиански задачи, е доста, доста друг. Предстоящо решение през актуалната 2017-та година може да се окаже съдбоносно. Политиката при започване на 90-те години за градеж на “Международната галактическа станция ” дефинира сегашния образ на пилотираната космонавтика и ще дефинира образа докъм средата на идващото десетилетие. Политиката, обрисувана през тази година, може да дефинира образа най-малко за две-три десетилетия напред. Има няколко благоприятни условия – Тръмп ще държи курса за полети до метеорит и Марс (малко евентуално, той безусловно ще желае да смени тактиката на Обама), ще смени курса за полети до Луната (много вероятно), допустимо е да продължи работата по кораба “Орион ” и ракета SLS, само че може и да приключи техния градеж и да търси комерсиален вид. Но последното е с ниска степен на възможност – ракетата SLS и “Орион ” са свързани с доста работни места и Тръмп едва ли ще желае да поеме политическата отговорност за техните съкращения.

В сферата на частната космонавтика Боинг и СпейсЕкс няма да са в положение да проведат пилотиран полет до околоземна орбита тази година след следващите им отлагания. Суборбиталната компания Блу Ориджин е на ход – допустимо е тя да е първата компания, която през 2017 година ще изстреля човек в космоса и по този начин ракетата “Ню Шепърд ” ще е първата пилотирана ракета на Съединени американски щати след пенсионирането на галактическата совалка.

Още няколко думи за СпейсЕкс – компанията към момента не се е възстановила след повредата на стартовата площадка през септември 2016-та година, само че полетите могат да бъдат обновени още през този месец. Първо ще излетят спътниците “Иридиум Некст ”. А по-късно ще излети и първият български телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 на Булсатком. През 2017 година СпейсЕкс ще продължи да работи по тежкотоварната ракета Фолкън 9 Хеви. Първият й полет беше отлаган неведнъж, към този момент е плануван за края на годината, само че е мъчно да се планува дали ще има още отлагания и дали няма да бъде преместен още един път за 2018-та година. Ще следим с интерес идните събития.

Продължаваме със идната суперсила в космонавтиката – Китай. 2016-та беше извънредно забавна – бяхме очевидци на изстрелването на мини-станцията “Тянгон 2 ” и пилотиран галактически полет до нея “Шенчжоу 11 ”. През първата половина на 2017-та към мини-станцията ще излети кораба “Тянжоу 1 ” – това е първият в историята на китайската космонавтика товарен галактически транспортен съд. А в края на 2017-та година се обрисува да излети роботизирана задача до Луната, като безпилотният галактически транспортен съд “Чанг’e 5 ” ще би трябвало да кацне на нейната повърхнина, да вземе проби, след което да излети назад и да ги достави на Земята за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории. Това ще е първата възвращаема задача до лунната повърхнина от 1976 година насам. През 1976-та за финален път руската задача “Луна 24 ” достави на Земята 170 грама проби от лунния грунт.

През актуалната 2017-та година може да станем очевидци и на частни задачи до Луната. 2017-та е последната за лунното съревнование XPRIZE на Гугъл. До този миг има пет екипа, които са подписали контракт за изстрелване през актуалната година – SpaceIL (израелска компания), Moon Express (американска компания), Synergy Moon (международна компания), Team Indus (индийска компания), Hakuto (японска компания). Дано най-малко един от екипите бъде подготвен, с цел да забележим първата частна задача до лунната повърхнина!

2016-та не беше милостива към Русия, откакто през декември товарен транспортен съд “Прогрес ” аварира на път към орбита. Въпреки това предходната година страната съумя да изстреля първата си ракета от новия космодрум Восточний. Благополучен беше и стартът на автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ”, която Русия осъществя взаимно с Европейската галактическа организация (ЕКА). През по-голямата част от актуалната година “Трейс Газ Орбитър ” няма да прави детайлни научни изследвания, нито да снима Марс. До края на 2017-та или началото на 2017-та “Трейс Газ Орбитър ” ще би трябвало да поправя орбитата си чрез технологията “еърбрейкинг ” – посредством търкане в горните пластове на атмосферата. Когато орбитата стане кръгова, тогава главната задача ще може да стартира.

От месец март Русия ще понижи броя на космонавтите, които ще са част от дълготрайните експедиции на “Международната галактическа станция ”, от трима на двама. Предполага се, че в бъдеще на мястото на третия космонавт на корабите “Союз ” могат да бъдат изстрелвани галактически туристи, които са подготвени да платят милиони долари за скъпото си наслаждение. Вероятно това е метод, по който съветската космонавтика реагира на финансовата рецесия.

По отношение на роботизираната междупланетна космонавтика, с изключение на упоменатото в по-горните параграфи – продължава задачата на американската автоматизирана междупланетна станция “Джуно ”, която дойде в орбитата на Юпитер през лятото на 2016-та. През август и декември “Джуно ” съумя да направи значими научни измервания и да снима чудесни фотоси – чакаме доста повече през 2017-та година. Дано тази година е чудесна за проучванията на най-голямата планета в Слънчевата система.

За страдание през месец септември ще завърши една от най-успешните задачи на НАСА – “Касини ”, която в продължение на 13 години учеше Сатурн. През околните няколко месеца обаче екипът на задачата възнамерява смели гмуркания сред пръстените на Сатурн и самата планета, така че през 2017-та можем да станем очевидци на най-красивите фотоси от началото на роботизираната експедиция!

През 2016-та година НАСА изстреля астероидната задача “Озирис-Рекс ”. През септември тя ще премине наоколо до Земята за гравитационно поправяне на курса, тъй че ще следим събитието.

Освен “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ”, в орбита към Марс не престават да работят задачите “Марс Експрес ”, “Марс Одисей ”, “Марс Риконисънс орбитър ”, “Мейвън ”, “Марсианска Орбитална Мисия ”. А на повърхността към момента пъплят марсоходите “Опортюнити ” и “Кюриосити ”. “Опортюнити ” ни изненадва извънредно доста – на 25-ти януари, в случай че към момента е дееспособен, той ще означи 13 години работа на повърхността на Марс. Това е цялостен, безспорен връх в историята на космонавтиката. По-новият марсоход “Кюриосити ” ще продължи да катери ската на планината Шарп и екипът чака извънредно сполучлива 2017-та година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР